Α. Μπαλτάς: «Ανάγκη αποκατάστασης των εσωτερικών λειτουργιών των εποπτευόμενων φορέων»

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 20:35
UPD:20:36
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέργεια Μεγάρου Μουσικής και Ελληνικού Φεστιβάλ , διαψεύδοντας τις φήμες περί συγχώνευσης των δύο φορέων.

A- A A+

Την ανάγκη αποκατάστασης των εσωτερικών λειτουργιών των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού με τη σαφή διάκριση αρμοδιοτήτων, δηλαδή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τις διοικητικές, οικονομικές και νομικές αρμοδιότητες, τόνισε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία σχεδιασμού της πολιτικής πολιτισμού του υπουργείου και τους τρόπους σύνδεσής τους - πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, συμπεριλαμβανομένων των νέων καλλιτεχνών και σχημάτων που ανθούν στην χώρα χωρίς οικονομική υποστήριξη - ο υπουργός  τόνισε την ανάγκη συνέργειας όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου πολιτισμού . «Στα νέα διοικητικά συμβούλια που τοποθετήσαμε επιλέξαμε να μην υπάρχει ανταγωνισμός του ενός φορέα με τον άλλον και πρόκειται να οργανώσουμε μια κοινή συνάντηση όλων για να συζητηθεί το θέμα των συνεργειών».

Όσον αφορά την αποκατάσταση της λειτουργίας των φορέων «με κάποιους από αυτούς είχαμε δυσάρεστη εμπειρία» είπε ο κ. Μπαλτάς. «Προσπαθούμε, με μικρές νομοθετικές παρεμβάσεις, να γίνει σαφής διάκριση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τις οικονομικές και διοικητικές διευθύνσεις του κάθε φορέα»  υπογράμμισε. «Οι υπερβάσεις που έγιναν στο παρελθόν στο ΚΘΒΕ, στο Ελληνικό Φεστιβάλ και αλλού είναι συνάρτηση της μη διάκρισης αρμοδιοτήτων. Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής δεν οφείλει να γνωρίζει τα οικονομικά και ταυτόχρονα οφείλει η πρότασή του να είναι ανάλογη με τα οικονομικά του φορέα που διευθύνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε, επίσης, στη συνέργεια Μεγάρου Μουσικής και Ελληνικού Φεστιβάλ , διαψεύδοντας τις φήμες περί συγχώνευσης των δύο φορέων. « Σε κάποια παράσταση π.χ. του Ελληνικού Φεστιβάλ ενδεχομένως και κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν κοστούμια του Μεγάρου Μουσικής . Όπως επίσης υπάρχουν κάποιες σκέψεις για συστέγαση φορέων, προσανατολισμός που θα ισχύσει και για άλλα κτήρια του ΥΠΠΟ, από τα οποία δεν είναι λίγα αυτά που βρίσκονται σε καθεστώς κακοδιαχείρισης από τους ενοικιαστές», είπε.

Αναφερόμενος στην ανακαίνιση του Ακροπόλ , ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η αποπεράτωση του έργου έχει καθυστερήσει και διευκρίνισε ότι θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (περίπου 2 εκ. ευρώ) και χωρίς ανάμιξη της Περιφέρειας στο λειτουργικό του κομμάτι. Η δε λειτουργία του προαλείφεται για χώρος προβών και δημιουργίας των νέων καλλιτεχνών. Μια «θερμοκοιτίδα πολιτισμού νέων καλλιτεχνών» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η δημιουργία ενός Συμβουλίου Τεχνών, είναι μια ιδέα που «βρίσκεται στα σπάργανα», όπως ανήγγειλε ο κ. Μπαλτάς. Σκοπός του θα είναι να διερευνά και να βρίσκει τρόπους επιλογής καλλιτεχνικών διευθυντών στους εποπτευόμενους φορείς, με διεθνείς διαγωνισμούς, όπου χρειάζεται.

Ερωτώμενος για το ΕΜΣΤ, ο κ. Μπαλτάς ανέφερε: «ελπίζουμε να ανοίξει στις αρχές του 2017», ενώ όσον αφορά δημοσιεύματα περί εξώσεως του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» ο υπουργός μίλησε για «κακή δημοσιογραφία στην Ελλάδα», αναφέροντας πως μια συζήτηση για φιλοξενία μέρους της υπηρεσίας εφορίας Κυκλάδων μπορεί να πάρει άλλες διαστάσεις!

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς