Ζαν-Μαρκ Ερό: Έχει ηθικά και πολιτικά δίκιο η Μέρκελ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 23:24
UPD:23:34
REUTERS/STEPHANE MAHE

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο iTÉLÉ, ο κ. Ερό, που ήταν πρωθυπουργός από το 2012 μέχρι το 2014, επέμεινε ότι η Γαλλία οφείλει να υποδεχτεί πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας «ιερό δικαίωμα» το άσυλο (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανέφερε την Πέμπτη ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε «ηθικά και πολιτικά δίκιο» στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο iTÉLÉ, ο κ. Ερό, που ήταν πρωθυπουργός από το 2012 μέχρι το 2014, επέμεινε ότι η Γαλλία οφείλει να υποδεχτεί πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας «ιερό δικαίωμα» το άσυλο. «Αν δεν εξηγήσουμε την κατάσταση στην κοινωνία, θα επικρατήσει σύγχυση, αγωνία και επίσης πολιτική εκμετάλλευση από την άκρα δεξιά, τους συντηρητικούς που εκμεταλλεύονται τους φόβους», τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, δηλαδή οι οικονομικοί μετανάστες, δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα. «Αν κάνουμε τον σωστό διαχωρισμό μεταξύ των δύο, πιστεύω ότι οι Γάλλοι είναι ικανοί να καταλάβουν ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι ιερό», υπογράμμισε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση στη Γερμανία δεν είναι η ίδια με εκείνη στη Γαλλία, καθώς όπως είπε, πρόκειται για μια χώρα που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και έχει αναμφίβολα μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Γερμανία, ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου ήταν «προσωρινά δικαιολογημένη» αλλά «όχι βιώσιμη μακροπρόθεσμα».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή