Άναψε «φωτιές» η δήλωση Τουσκ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 14:09
UPD:14:21
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Πόλεμο» δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου που έκλεισαν τα σύνορά τους απλά εφάρμοσαν τις αποφάσεις των 28, σε αντιπαραβολή με τη δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα ότι «απομονώθηκαν (στη Σύνοδο Κορυφής) όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του «Φόρουμ για την Κοινωνική Ασφάλιση» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το twitter. Αλήθεια έχει καταλάβει ο κ.Τσίπρας τι υπέγραψε στις Βρυξέλλες» καταλήγοντας ότι «ο ανθρωπισμός και η αξιοπιστία του κ.Τσίπρα βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης».

Από την πλευρά του το Ποτάμι σημείωσε ότι «δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός απαιτεί μια υπεύθυνη και σαφή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Υπήρξε ή όχι τέτοια απόφαση των 28; Να απαντήσει ξεκάθαρα και να μην κρύβεται πίσω από tweet».

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η δήλωση Τσίπρα ήταν «μνημείο πολιτικής εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού». «Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στις δηλώσεις του Ν. Τουσκ, η απουσία ρητής και καθαρής διάψευσής του, παρόλη την προσπάθεια να θολώσει τα νερά, επιβεβαιώνουν την καταγγελία του ΚΚΕ».

Σχολιάζοντας τα όσα έγραψε χθες περί κλειστών συνόρων ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε πως πιστεύει τα όσα λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα στο εσωτερικό.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί την επαναπροώθηση στο έδαφός της προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για τη χώρα μας λόγω προσφυγικού κάνοντας λόγω για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην Ελλάδα.

Χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιδρώντας στη δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, τον κάλεσε «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Το «άδειασμα» -γιατί περί αυτού πρόκειται και κάπως έτσι το εξέλαβαν στο Μαξίμου- του Πολωνού στον Έλληνα πρωθυπουργό προκάλεσε και την αντίδραση της κ. Μέρκελ: «Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε προεκλογική εκδήλωση στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου την Τετάρτη και πρόσθεσε ότι, «δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη», ενώ αναφέρθηκε και στις εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος με tweet κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει άμεσα τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικά «υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε στον κ. Κουμουτσάκο λέγοντάς του επί της ουσίας να διαβάσει την απόφαση των 28 με τον κ. Κουμουτσάκο να επανέρχεται λέγοντας ότι «τα γριφώδη του πρωθυπουργού δεν συνιστούν διάψευση του κ. Τουσκ».

Πέρα όμως από τον «πόλεμο» δηλώσεων η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις των κλειστών συνόρων. Στην Ειδομένη παραμένει το χάος ενώ σε όλη τη χώρα η κυβέρνηση υπολογίζει ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπερνούν πλέον τις 40 χιλιάδες.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στην Ειδομένη και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο λιμάνι του Πειραιά ώστε να αποφορτιστεί τουλάχιστον εκεί η κατάσταση.

Ένας από τους φόβους του Μαξίμου είναι ότι την ερχόμενη Πέμπτη στην τακτική Σύνοδο Κορυφής οι σκληροί του Βίσενγκραντ θα μπλοκάρουν και τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή