Nίκη Τραμπ σε Μίσιγκαν και Μισισίπι

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 11:59
UPD:12:19
REUTERS/JOE SKIPPER

Η νίκη του Τραμπ θεωρείται ότι εδραιώνει την πολιτική δυναμική της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ από την άλλη μεριά, κλιμακώνει την άσκηση πιέσεων στα κέντρα εξουσίας των Ρεπουμπλικάνων που τον αντιμάχονται.

A- A A+

Σε δυναμική προεκλογική τροχιά μπαίνει ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τις προκριματικές αναμετρήσεις στο Μίσιγκαν και το Μισισίπι.

Η νίκη του Τραμπ θεωρείται ότι εδραιώνει την πολιτική δυναμική της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ από την άλλη μεριά, κλιμακώνει την άσκηση πιέσεων στα κέντρα εξουσίας των Ρεπουμπλικάνων που τον αντιμάχονται. Η εσωτερική πίεση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων κλιμακώνεται στον ορίζοντα των σοβαρών προκριματικών κύκλων που ακολουθούν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη γνωστοποίηση του νέου θετικού αποτελέσματος για τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι φέρνει νέους ψηφοφόρους στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ επιτιθέμενος στις συστημικές δυνάμεις του κόμματος, που προσπαθούν ν' ανακόψουν την πορεία του, τόνισε ότι θα πρέπει να κρατήσουν τα χρήματά τους και να επικεντρωθούν στην προσπάθεια νίκης επί των Δημοκρατικών, το Νοέμβριο. «Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αγκαλιάσουν την προσπάθειά μας», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας: «Συμβαίνει κάτι που είναι τόσο καλό που πρέπει ν' αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον και να ενώσουμε το κόμμα».

Δεν παρέλειψε επίσης να εκτοξεύσει βολές κατά των συνυποψηφίων του, Τζον Κέισικ, κυβερνήτη του Οχάιο, Τεντ Κρουζ, γερουσιαστή από το Τέξας και Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα, υποστηρίζοντας ότι έχουν ελάχιστες ελπίδες να συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Ο Τραμπ στοχοποίησε κυρίως στον Κρουζ, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως τη μοναδική επιλογή έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. «Ο Τεντ θα έχει δύσκολες ώρες. Δύσκολα θα με νικήσει», είπε.

Σειρά στην προεκλογική κούρσα θα έχουν οι πολιτείες του Οχάιο, της Φλόριντα, του Ιλινόις, του Μιζούρι, αλλά και της Βόρειας Καρολίνας, όπου θα διεξαχθούν προκριματικοί κύκλοι στις 15 Μαρτίου. Οι πολιτείες αυτές, είναι “πλούσιες” σε αριθμό εκλεκτόρων, οι οποίοι τελικά θα εκλέξουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Οι προκριματικοί κύκλοι στη Φλόριντα και το Οχάιο, δίνουν στο νικητή το σύνολο των εκλεκτόρων. Οι εκλογικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που ο 69χρόνος Τραμπ κερδίσει στις δύο αυτές πολιτείες, αλλά και αλλού μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τότε θα μπορέσει να θέσει εκτός εκλογικής εκστρατείας τους συνυποψηφίους του, Ρούμπιο και Κέισικ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα φέρει επίσης σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση τον Κρουζ.

O 44χρονος Ρούμπιο έχει τη συμπάθεια της συστηματικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία έχει θορυβηθεί από τον ακραίο συντηρητισμό του Τεντ Κρουζ που χρειάζεται απεγνωσμένα τη νίκη στην πολιτεία του, στο Τέξας, προκειμένου να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι αντιδράσεις της συστημικής βάσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προκαλούνται από τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο Τραμπ για τους μουσουλμάνους, τους παράνομους μετανάστες, αλλά και τις γυναίκες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του γύρω από την επαναδιαπραγμάτευση ή την εφαρμογή των διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι δεν έχει σχηματίσει την ομάδα συμβούλων του για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, παρά το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί πως θα την είχε συγκροτήσει το Φεβρουάριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή