Νέα εποχή για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 12:41
UPD:12:41
REUTERS/JONATHAN ERNST

Δεν ζούμε πλέον σε αυτόν τον αμερικανο-κεντρικό κόσμο, όπου οι κινή- σεις της Fed μονοπωλούσαν το παιχνίδι και οι αλλαγές στη νομισματική της πολιτική επηρέαζαν σημαντικά τις συνθήκες ρευστότητας στο εσωτε- ρικό και, σε μεγάλο βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Carmen M. Reinhart
Η Carmen Reinhart είναι καθηγήτρια Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Συστήματος στην Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 1913 (τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - κατά κόσμον Φέντεραλ Ριζέρβ) και των τελευταίων ετών της δεκαετίας του ‘80, θα ήταν δίκαιο να πει κανείς ότι η Fed ήταν η μοναδική μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που προχωρούσε σε αγορές κρατικών ομολόγων. Στη διάρκεια εκείνης της εποχής, η Fed είχε στην κατοχή της περίπου το 12% με 30% των αμερικανικών κρατικών χρεογράφων, με κορύφωση την εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η Fed προσπάθησε να τονώσει την αμερικανική οικονομία που «βούλιαζε« στον απόηχο της πρώτης απότομης εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών το 1973.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή