Καίτη Κωνσταντίνου: «…Πιστεύω στη νέα γενιά και στη δύναμη του καλού»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Ριχάρδος ο Γ΄»
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 09:10

Η Καίτη Κωνσταντίνου δίνει σάρκα και οστά στον προδομένο από τη φύση, σακάτη, κουτσό, κακόθωρο, ιντριγκαδόρο και σκληρό πρίγκιπα της Αγγλίας, «Ριχάρδο τον Γ΄».

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης 
[email protected]

Αναλαμβάνοντας να ενσαρκώσει έναν σκληρό ανδρικό χαρακτήρα, η ηθοποιός Καίτη Κωνσταντίνου διεκδικεί με κάθε τρόπο την εξουσία, για να την εκχυδαΐσει, τελικά, ανελέητα στα μάτια μας, και μας μιλά για την παράσταση «Ριχάρδος ο Γ΄».

Σε έναν ζοφερό, τρομακτικό, φιλόδοξο και σαγηνευτικό κόσμο μάς βυθίζει το σπουδαίο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται σε διασκευή του Σάββα Κυριακίδη και σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Η Καίτη Κωνσταντίνου δίνει σάρκα και οστά στον προδομένο από τη φύση, σακάτη, κουτσό, κακόθωρο, ιντριγκαδόρο και σκληρό πρίγκιπα της Αγγλίας που στήνει παγίδες και σπέρνει ζιζάνια, σκοτώνει ανελέητα άντρες, γυναίκες και παιδιά, εχθρούς και φίλους, για να κατακτήσει τον πολυπόθητο θρόνο, και μιλά για το έργο και για τον ζοφερό σύγχρονο κόσμο μας.

Τι αποτυπώνει ο Σαίξπηρ σε αυτό το έργο;

Είναι ένας κόσμος far, faraway, για να αναφερθούμε και στο αγαπημένο μας “Starwars”, στον οποίο κυριαρχεί το κακό. Στη θέση της αγάπης, κυριαρχεί το συμφέρον. Αντί για την προσφορά, η ιδιοτέλεια. Αντί για τη δημιουργία, η πονηριά και η μικροπρέπεια. Είναι ένας κόσμος, που έχει χάσει τις αξίες του. Ένα βασίλειο σαθρό και διαλυμένο. Σας θυμίζει τίποτα;

Σκιαγραφείστε μας τον χαρακτήρα του Ριχάρδου του  Γ΄.

Ο Ριχάρδος είναι ένας βαθιά δυστυχισμένος άνθρωπος. Όπως λέει και ο ίδιος: “εγώ, προδομένος από τη φύση, που, δολερά, με παραμόρφωσε έτσι, σακάτης και λειψός, δεν βρίσκω διασκέδαση άλλη, παρεχτός να γελώ μοναχός για την ασκήμια μου”. Όντας, όμως, έξυπνος και χαρακτήρας δυνατός και γοητευτικός, παίρνει τις αποφάσεις του κάποια στιγμή στη ζωή του. Να εκδικηθεί τη μοίρα του, χρησιμοποιώντας αυτό που διαθέτει: το μυαλό του και τη γοητεία του λόγου του.

Τι επιθυμεί να κατακτήσει και ποια μέσα χρησιμοποιεί, για να το πετύχει;

Πιστεύω ότι, βαθιά μέσα του, όπως κάθε άνθρωπος, επιθυμεί την ευτυχία, την αγάπη και την αποδοχή. Αλλά ούτε ο κόσμος που, μέσα του, γεννήθηκε, ούτε η εμφάνισή του τον ευνοούν. Ξέρει ότι δεν έχει καμιά ελπίδα να αγαπηθεί. Έτσι, αποφασίζει να κατακτήσει τη δύναμη μέσω της εξουσίας. Αποφασίζει να γίνει ένας θεός, που κινεί τα νήματα και ρυθμίζει τη ζωή και τον θάνατο γύρω του. Καταργεί όλα τα εμπόδια με οποιονδήποτε τρόπο και βαδίζει προς την κατάκτηση της εξουσίας χωρίς συνείδηση.

ALEX VETOULIS
Ποιες προκλήσεις ή δυσκολίες είχε για σας η ενσάρκωση αυτού του αδίστακτου ανδρικού χαρακτήρα;

Είναι πολύ γοητευτικό για έναν ηθοποιό να μεταφέρει, καταρχάς, ένα τέτοιο κείμενο. Ο Σαίξπηρ είναι πολύ μεγάλος γνώστης της ανθρώπινης ψυχής και της γλώσσας. Μια πρώτη, λοιπόν, μεγάλη δυσκολία για όλους μας ήταν η ανάλυση του έργου και η σωστή μεταφορά των χαρακτήρων. Μας πήρε και μας παίρνει πολύ χρόνο στις πρόβες αυτή η αναλυτική διαδικασία. Για μένα προσωπικά, είναι ένα πολύ δύσκολο, αλλά και σαγηνευτικό εγχείρημα. Όχι επειδή είμαι γυναίκα και καλούμαι να ερμηνεύσω έναν άντρα. Πιστεύω ότι περισσότερο η αγωνία και η συγκίνηση  του ηθοποιού είναι να βρει τον δρόμο να ερμηνεύσει ένα ανθρώπινο ον, τον χαρακτήρα και τις εκφράσεις του.

Τι επιχειρεί να αναδείξει η παράσταση;

Το σαθρό περιβάλλον και την υποκρισία της εξουσίας, μέσα στο οποίο κινείται ο Ριχάρδος και τον ευνοεί στην πραγμάτωση των σχεδίων του. Τη δύναμη της σαγήνης και την αδυναμία των ανθρώπων μπροστά της.

ALEX VETOULIS
Στο δικό μας ζοφερό παρόν και μέλλον, ποια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματά σας για όσα συμβαίνουν;

Είμαι βαθιά απογοητευμένη. Βλέπω γύρω μου τα έργα των ανθρώπων παγκόσμια και θλίβομαι. Δυστυχώς, κυριαρχούν η μετριότητα, η κακή αισθητική, η άκοπη αναγνώριση και η έλλειψη αυθεντικής και αγνής δημιουργικότητας.

Πιστεύετε σε μία - έστω και μακρινή - εξυγίανση;

Και βέβαια πιστεύω. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω στη νέα γενιά και πιστεύω στη δύναμη του καλού.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Κώστας Καρθαίος, διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, μουσική: Κώστας Βόμβολος, κίνηση: Αλίκη Καζούρη, σχεδιασμός μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος, βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):  Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωνσταντίνος  Γαβαλάς, Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.

Πληροφορίες

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι, τηλ.: 210 3464380. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες. Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: γενική είσοδος: 18 ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικό - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 12 ευρώ για όλες τις ημέρες.

Προτεινόμενα για εσάς