Ο «Ριχάρδος Γ΄» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του

Στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έως τις 14 Φεβρουαρίου
Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 07:10
Patroklos Skafidas
A- A A+

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ο «Ριχάρδος Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά, στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του, την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Από όλους τους ήρωες του Σαίξπηρ, ο πιο γήινος χαρακτήρας, ο πιο ρεαλιστής ήρωας και η πιο αυθεντική προσωπικότητα του θεάτρου παραμένει μέχρι και σήμερα ο ρόλος του Ριχάρδου του Γ΄.  Από την άλλη, πρόκειται για έναν από τους πιο ανθρώπινους ρόλους, που έχουν γραφτεί στη θεατρική ιστορία.

Με την απαράμιλλη τεχνική του, ο Σαίξπηρ αντλεί από την Ιστορία και δημιουργεί έναν βίαιο, αποτρόπαιο και, συγχρόνως, «γοητευτικό» ήρωα, για να διερευνήσει ένα προσφιλές του θέμα: την ακόρεστη δίψα για εξουσία, τον ίλιγγο που την ακολουθεί και την αναπόφευκτη πτώση, μέσα σε έναν κόσμο που ζει και αναπαράγεται από τη βία και τη σκληρότητα.

PATROKLOS SKAFIDAS

Χωρίς αναστολές και με μια εκμαυλιστική γοητεία

Η ειρήνη και η ευημερία φαίνεται να έχουν επιστρέψει στην Αγγλία, μετά από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο. Εγγυητής αυτής της ευημερίας είναι ο βασιλιάς Εδουάρδος της δυναστείας των Γιορκ. Όμως, ο μικρότερος αδελφός του Βασιλιά, Ριχάρδος, αν και πολύ πίσω στη σειρά διαδοχής του στέμματος, επιθυμεί την εξουσία.  Χωρίς αναστολές και με μια εκμαυλιστική γοητεία, χρησιμοποιεί τη βία, τη διπλωματία, την πειθώ, τη σαγήνη και ενεργοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, για να υπερπηδήσει όσα εμπόδια του κλείνουν τον δρόμο προς την κορυφή.

Με ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό

Ο «Ριχάρδος Γ΄» γράφηκε από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το 1570. Το Εθνικό Θέατρο έχει παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο δύο φορές στην ιστορία του: το 1939, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με τον Αλέξη Μινωτή, και το 1960, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, με τον ίδιο να ερμηνεύει πάλι τον κεντρικό ρόλο.

Επηρεασμένος από το βιβλίο του Τόμας Μορ για τον Ριχάρδο τον Γ΄, ο Σαίξπηρ τον περιγράφει ως εγκληματία και τύραννο. Όμως, στην περιγραφή της διακυβέρνησης της Αγγλίας, έχουμε την καλβινική άποψη περί θείας τιμωρίας. Ότι, δηλαδή, τα ιστορικά γεγονότα προκαθορίζονται από τον Θεό, που, συχνά, τιμωρεί ένα κακό με ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Χουβαρδάς -  Έρι Κύργια, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Δημοσθένης Γρίβας, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία - Μαρία Αλεξίου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος, βοηθός σκηνογράφου: Θάλεια Μέλισσα. Παίζουν (αλφαβητικά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μάνος Βακούσης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αναστασία Κονίδη, Δημήτρης Λιγνάδης, Θεανώ Μεταξά, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Κρις Ραντάνοφ, Σοφία Σεϊρλή, Γιάννης Τσορτέκης, Γιωργής Τσουρής, Νίκος Ψαρράς, Νικόλας Χανακούλας.           

Πληροφορίες

Εθνικό Θέατρο: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή: 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς