Μοιραίο πάθος με ακριβό τίμημα

«Άννα Καρένινα» του Τολστόι, από το Εθνικό Θέατρο
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2016 09:19
UPD:10:01

Ο Τολστόι πλέκει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του, με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία.

A- A A+

Μια γυναίκα πληρώνει ακριβά το τίμημα του μετεωρισμού της ανάμεσα στο καθήκον προς τον σύζυγό της και το πάθος της για τον εραστή της. Κάθε επιλογή της, αντί να την οδηγεί σε λύση, φαίνεται να τη σπρώχνει βαθύτερα στο αδιέξοδο, και το τραγικό της τέλος γίνεται αναπόφευκτο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου Rex, από τις 3 Μαρτίου.

Ο Τολστόι πλέκει την ιστορία της εμβληματικής ηρωίδας του, με φόντο το περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αλλοιώνονται από τις κοινωνικές συμβάσεις, τον καθωσπρεπισμό και την υποκρισία.

Σε μια από τις πιο δύσκολες θεατρικές εμπειρίες

«Ένα ταξίδι. Από την Αγία Πετρούπολη της συντήρησης, στην προοδευτική Μόσχα. Από τον θεσμό του γάμου, στην περιπέτεια του έρωτα. Από τη λογική, στο πάθος. Από τη φυσική θεώρηση, στη μεταφυσική. Από το δαιμονικό ορμέμφυτο, στον Θεό και στη συγχώρεση. Από την ευτυχία, στη δυστυχία. Από το χθες, στο σήμερα. Από την υποδούλωση και τον καπιταλισμό, στην επερχόμενη επανάσταση. Από το σύνολο, στη μονάδα. Στην ανθρώπινη ύπαρξη. Από τα σκοτάδια της ψυχής, στην αλήθεια και το φως. Από τη ζωή, στον θάνατο. Από τη γνώση και τη λογική, στην ατέρμονη αναζήτηση του ανθρώπου. Από το μυθιστόρημα, στο θέατρο.

Προσπάθησα, τίμια και με σεβασμό, να κρατήσω στις παλιές ράγες το κλασικό αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι, βάζοντας όσο μπορούσα πιο ζωντανά, στα κουπέ του τρένου του, τους διαχρονικούς χαρακτήρες και τις σχέσεις των μυθιστορηματικών ανθρώπων του, σε μια από τις πιο δύσκολες θεατρικές εμπειρίες του προσωπικού θεατρικού ταξιδιού μου» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση - διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά - κουστούμια: Αναστασία Αρσένη, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, επιμέλεια κίνησης:  Φώτης Διαμαντόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη, βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Μουρτάς, βοηθός ενδυματολόγου: Ελευθερία Πέτροβα, φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μαρία Ναυπλιώτου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Μαριάννα Τουντασάκη, Μελέτης Ηλίας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Ντίνα Αβαγιανού, Δήμητρα Σιγάλα, Μαρίνος Δεσσύλας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Γεράσιμος Γεννατάς, Θοδωρής Φραντζέσκος, Γιάννης Αθητάκης, Σταύρος Μερμήγκης, Μυρτώ Αλικάκη, Αντώνης Χατζής, Γεωργία Μητροπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας.

Πληροφορίες

Θέατρο Rex - Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»: Πανεπιστημίου 48 - Αθήνα, τηλ. 210 3305074. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ, νέοι έως 28 ετών: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 3305074, ηλεκτρονικά: n-t.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς