Η κυβέρνηση αναζητεί «σωσίβιο» στην αξιολόγηση  

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 20:03
UPD:20:51
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Σωσίβιο» στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης αναζητεί η κυβέρνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται εσχάτως το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να μην «πνιγεί» από τη φουρτούνα του προσφυγικού.

Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο εν όψει της συνόδου των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, τα βόρεια σύνορα κλειστά και τη χώρα να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot, το Μαξίμου προσπαθεί να «δραπετεύσει» από την καθημερινότητα κλείνοντας τουλάχιστον το ένα από τα δύο μέτωπα, αυτό της αξιολόγησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας συνομίλησε το Σάββατο με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού ζητώντας του επί της ουσίας να παρέμβει ώστε το ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικό στέλεχος επανέφερε το θέμα της παρουσίας του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αυτήν τη φορά ως «τεχνικός σύμβουλος».

Την κυβερνητική σπουδή να κλείσει τουλάχιστον το ένα μέτωπο της αξιολόγησης μαρτυρούν και οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ότι η αβεβαιότητα στην οικονομία δεν μπορεί πλέον να παρατείνεται και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου για το προσφυγικό με τη συμμετοχή και του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να λειτουργήσει εδώ και τώρα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη βάση ενός αναλογικού υποχρεωτικού διαμερισμού των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη - μέλη.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να υπογράψει καμία απόφαση και κανένα κείμενο συμπερασμάτων αν δεν υπάρχει ανάλογη γραπτή πρόβλεψη. Κι αυτό διότι, όπως λένε συνεργάτες του, η ακύρωση της προφορικής συμφωνίας της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής από τους αρχηγούς των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας «είναι μία απαράδεκτη κίνηση», που δείχνει όμως ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων ετών. 

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως, αν συνεχιστούν επί μακρόν η αβεβαιότητα στην οικονομία και η προσφυγική κρίση, ηδημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης θα είναι ραγδαία και μη αναστρέψιμη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή