«Καυτός» Μάρτιος για προσφυγικό και αξιολόγηση

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 10:33
UPD:10:42
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Για ένα Μάρτιο «φωτιά», από τις εξελίξεις του οποίου θα κριθεί εν πολλοίς η «επιβίωση» της κυβέρνησης, μιλούν κυβερνητικά στελέχη.

Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, το προσφυγικό με την κυβέρνηση να αναμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στο μεσοδιάστημα να «επιχειρεί» προς δύο κατευθύνσεις: να βρει καταλύματα για χιλιάδες ανθρώπους που περνούν το Αιγαίο και να ανακόψει-καθυστερήσει την πορεία τους προς τα σύνορα ώστε να μη δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στην Ειδομένη. Παράλληλα είναι θέμα ημερών πλέον αν όχι ωρών να ξεκινήσουν και οι περιπολίες στο Αιγαίο των πλοίων του ΝΑΤΟ.

Στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί και πάλι στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Νταβούτογλου στη Σμύρνη, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Αν και η επίσημη ατζέντα έχει θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος το timing δεν μπορεί να δείχνει και προς την κατεύθυνση του προσφυγικού.

Στο αγροτικό, σήμερα αποφασίζουν σε γενικές συνελεύσεις οι «σκληροί» του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίο πέρασαν χθες το κατώφλι του Μαξίμου, αλλά και οι συνάδελφοί τους στο τελωνείο του Προμαχώνα. Αυτή τη στιγμή τα μπλόκα στην εθνική οδό σε όλη τη χώρα είναι ανοιχτά και φαίνεται πως δημιουργούνται συνθήκες αποκλιμάκωσης της έντασης.

Οι χθεσινές δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Β. Μπούτα ότι η κυβέρνηση δέχεται για πρώτη φορά συζήτηση για αφορολόγητο των αγροτών (το ύψος του οποίου πιθανόν να φθάσει και τα 12.000 ευρώ), δείχνει προς την κατεύθυνση στην οποία οι αγρότες θέλουν να κινηθούν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα ώστε να γυρίσουν στα χωράφια τους, την ώρα που η προετοιμασία των εαρινών καλλιεργειών είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, ο αγώνας τους «δεν ήταν και δεν είναι μία κι έξω» και «αφήνει παρακαταθήκη» για τα αιτήματά τους αλλά και για το ίδιο το κίνημα.

Τέλος, στο κρίσιμο θέμα της αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα ώστε να εκκινήσει και επίσημα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου. Στο ασφαλιστικό κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «παραμετρικών» αλλαγών που σχετίζονται με το ανώτατο πλαφόν και τη μείωση των επικουρικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή