Απόψεις
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 11:22

«Φρένο» στη διαρροή κεφαλαίων από αναδυόμενες

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προετοιμάζονται για μια σημαντική επιβράδυνση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ «Κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και προοπτικές της για το 2016», η ανάπτυξή τους θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μόνο 3,8% φέτος - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2009 με μοναδικό αντίστοιχο παράδειγμα στη διάρκεια αυτού του αιώνα την ύφεση του 2001, γράφουν οι Joseph E. Stiglitz και Hamid Rashid.

Από την έντυπη έκδοση

Των Joseph E. Stiglitz και Hamid Rashid*

Οι αναπτυσσόμενες χώρες προετοιμάζονται για μια σημαντική επιβράδυνση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ «Κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και προοπτικές της για το 2016», η ανάπτυξή τους θα κυμανθεί κατά μέσο όρο μόνο 3,8% φέτος - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2009 με μοναδικό αντίστοιχο παράδειγμα στη διάρκεια αυτού του αιώνα την ύφεση του 2001.

Και το σημαντικό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι η επιβράδυνση στην Κίνα και οι περίοδοι της βαθιάς ύφεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Βραζιλία εξηγεί μόνο μέρος της γενικευμένης κάμψης του ρυθμού ανάπτυξης.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

* Ο Joseph E. Stiglitz, κάτοχος Νόμπελ Οικονομικών, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κορυφαίος οικονομολόγος του Roosevelt Institute. Ο Hamid Rashid είναι επικεφαλής του προγράμματος Global Economic Monitoring στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.