Τα εναλλακτικά σχέδια του Μαξίμου για να υπερβεί την κρίση

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 12:32
UPD:12:33
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τις προοπτικές εξόδου -με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις- από τα τρία μείζονα προβλήματα της αξιολόγησης, των αγροτικών κινητοποιήσεων και του προσφυγικού εξετάζουν στο Μαξίμου, βάζοντας στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αύριο Δευτέρα θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια αν και η ανταλλαγή στοιχείων συνεχιζόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Και μπορεί άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Γ. Σταθάκης να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των Καθολικών -συνεπώς πριν από τις 27 Μαρτίου- αλλά η σημερινή αναφορά-μήνυμα του ΥΠΟΙΚ στο ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στη «Realnews» ότι «πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα», τα λέει σχεδόν όλα.

Στο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς περικοπές στις συντάξεις τα νούμερα δεν βγαίνουν και η αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Το εναλλακτικό σενάριο, το οποίο είναι πάνω στο τραπέζι,  προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές και πλαφόν στις κύριες από ένα ποσό και πάνω, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα. Πρόκειται επί της ουσίας για την ύστατη κυβερνητική γραμμή άμυνας την οποία καλεί το ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τσακαλώτος, να αποδεχθεί.

Στο αγροτικό-φορολογικό τα ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει αύριο στις 12:00 ωστόσο πολύ δύσκολα θα πεισθούν όσοι αγρότες βρεθούν στο Μαξίμου να υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων αν δεν βγάλει έναν κρυφό άσσο από το μανίκι του ο Πρωθυπουργός. Με τα έως τώρα δεδομένα και με τις μικρότερες κλίμακες στις ασφαλιστικές οφειλές και ίσως τη διατήρηση του ΟΓΑ δύσκολα θα πεισθούν οι αγρότες. Το κλειδί μπορεί να βρίσκεται σε μέτρα άμεσης απόδοσης (αφορολόγητο πετρέλαιο, ΦΠΑ, κ.ά.) μέτρα όμως που θα προσκρούσουν στους θεσμούς. Αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να ανοίξει με τον διάλογο τους δρόμους και τα τελωνεία σύντομα θα αναγκαστεί από την πραγματικότητα να το κάνει με άλλους τρόπους κάτι που δεν επιθυμεί ουδείς στο Μαξίμου.

Τέλος στο προσφυγικό σε εκείνο που μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση είναι η ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. Στην αντίθετη περίπτωση όσα hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης να λειτουργήσει θα βρεθεί αντιμέτωπη αφενός με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στο εσωτερικό της χώρας, αφετέρου με το κλείσιμο της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων. Υπό αυτές τις συνθήκες η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 6 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου, αποκτά ξεχωριστή σημασία. Μέχρι τότε οι Τούρκοι, προκειμένου να αποσπάσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, θα δοκιμάσουν τις αντοχές του Λιμενικού, της Frontex και των κατοίκων των ελληνικών νησιών. Όσο για τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ επί του παρόντος παραμένει στον 25ο μεσημβρινό, στο μέσω δηλαδή του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που κατά την Άγκυρα φτάνουν τα όρια ευθύνης της για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή