Λευτέρης Αυγενάκης: Μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με όλη την κοινωνία απέναντι

Ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. μιλάει στη «Ν»
Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 17:35
UPD:17:35

Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ένεση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ αμέσως, προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά να αποθαρρύνει κάθε είδους επένδυση και αυτή είναι η μήτρα όλων των αδυναμιών.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Μέσω του θεσμού των χορηγιών θα καλυφθεί μέρος των δαπανών του τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ., στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κόμματος την οποία αποκαλύπτει στη «Ναυτεμπορική» ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζει ότι ζητεί συναίνεση «μόνο όταν τα κάνει μούσκεμα». Αντίθετα, απευθύνει προσκλητήριο σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, να συνταχθούν με τη σιωπηλή πλειοψηφία που στηρίζει το «μέτωπο της λογικής και της σοβαρότητας» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η Ν.Δ. διαφωνεί τόσο με την κυβερνητική λογική της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών όσο και με την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για περικοπή συντάξεων.

Η Ν.Δ. ζητεί την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε αυτά τα δύο αιτήματα;

«Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την απόσυρση αυτού του σχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάνει οριζόντιες περικοπές και στην ουσία μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον αντί να δίνει λύση, όπως εμείς επιθυμούμε. Μεταρρυθμίσεις χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι, δεν μπορούν να γίνουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο. Εχει απέναντί της την καθολική αντίδραση της κοινωνίας: και αυτό διότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον κόσμο υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες. Είναι λοιπόν ανάγκη η κατάσταση να εκτονωθεί και γι’ αυτό προτείνουμε να υπάρξει ένας ουσιαστικός, σύντομος και ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς, που να βασίζεται πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία. Και βέβαια, ας μην ξεχνιόμαστε, η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η Ν.Δ. διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης η οποία μπλοκάρει την οικονομία, διαλύει την επαγγελματική υπόσταση της μεσαίας τάξης, ανοίγει πόλεμο με την παραγωγική Ελλάδα και οδηγεί σε σύγκρουση γενεών».

Συντάσσεστε με την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα να χρηματοδοτηθεί το ασφαλιστικό από την περικοπή των συντάξεων και όχι από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών;

«Στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ειλικρινά, κάνοντας αυτοκριτική, μίλησε για τη χαμένη ευκαιρία της “μεταρρύθμισης Γιαννίτση” και υπέβαλε τις δικές μας προτάσεις από τις οποίες καμία δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. Η αύξηση των εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αντίθετα θα οδηγήσει σε εισφοροδιαφυγή και σε μείωση της απασχόλησης, άρα και των εσόδων. Από την άλλη, οι συνταξιούχοι αδυνατούν να υποστούν επιπλέον περικοπές στις συντάξεις τους. Εχουν ήδη υποστεί μεγάλες και πολλαπλές μειώσεις και ίσως όχι δίκαια κατανεμημένες. Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η προσέλκυση επενδύσεων, οι αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα μια σειρά από ζητήματα και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ένεση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ αμέσως προκειμένου να πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει συνειδητά να αποθαρρύνει κάθε είδους επένδυση και αυτή είναι η μήτρα όλων των αδυναμιών. Το στατικό μέγεθος της εκτιμώμενης ζημιάς από την κυβέρνηση αποτιμάται συνεπώς αθροιστικά σε περίπου 7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό, όμως, μεταφέρεται κατευθείαν στους πολίτες».

Παρά την πολιτική κρίση η Ν.Δ. αποκηρύσσει, ξεκάθαρα, την εκλογολογία. Αυτό σημαίνει ότι θα συναινούσατε στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Ως Ν.Δ. δεν συμμετέχουμε στην εκλογολογία, διότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η κοινωνική αναστάτωση, η οικονομική αστάθεια και η πολιτική αβεβαιότητα. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έχει πει ότι “νιώθει άνετα με την κοινοβουλευτική [του] δύναμη” κι επίσης δεν μπορούμε να συντηρούμε αυτή τη διπολική συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Και εννοώ βεβαίως ότι στα “εύκολα” προχωράει παρέα μόνο με τον κ. Καμμένο και στα “δύσκολα”, δηλ. όταν “τα κάνει μούσκεμα”, ζητεί συναίνεση. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλει συναίνεση για να συνεχίσει να κυβερνά καταστρέφοντας. Ωστόσο, η συναίνεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αγνή πρόθεση μόνο της μίας εκ των πλευρών που την επιδιώκουν. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κυβερνήσει με σύνεση και κυρίως με αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη μεταφορά της έδρας της Ν.Δ. στο Μοσχάτο στο πλαίσιο μιας γενναίας περικοπής δαπανών. Τι άλλο σχεδιάζετε για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του κόμματος;

«Να θυμίσω ότι κάποτε θεωρείτο θέμα “ταμπού” να μιλήσεις για τα οικονομικά του κόμματος. Πράγματι ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει μια σοβαρή και μελετημένη προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταφέρεται η έδρα του κόμματος σε κτήριο με υποδεκαπλάσιο ενοίκιο από αυτό που πληρώνουμε σήμερα. Αντίστοιχα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης του κόμματος προβλέπεται μια σειρά παρεμβάσεων για μειώσεις δαπανών σε διοικητικά κόστη και προσωπικό. Επίσης, εξετάζονται πηγές χρηματοδότησης, όπως η ετήσια εισφορά των μελών και οι χορηγίες από ιδιώτες με όρους διαφάνειας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, η κρατική επιχορήγηση θα πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών».

Ταυτόχρονα, όμως, η Ν.Δ. ετοιμάζεται για τη διοργάνωση του 10ου τακτικού συνεδρίου της στις 22-24 Απριλίου. Από πού θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη διεξαγωγή του;

«Πρώτα απ’ όλα εφαρμόζουμε μια μείωση συνολικά στις δαπάνες του κόμματος, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους, άρα και το συνέδριό μας θα έχει μειωμένο προϋπολογισμό. Επιπλέον στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές μας που θα “τρέξουν” διάφορες λειτουργίες του συνεδρίου και τέλος εισάγουμε τον θεσμό των χορηγιών με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια. Η Ν.Δ. έκανε μια γενναία αυτοκριτική και προσπαθεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της, σύμφωνα και με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής των μελών του κόμματος ζητούμε, μέσω της διαβούλευσης, να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε μια σειρά από θέματα, όπως η λειτουργία του κόμματος, τα οικονομικά του, καθώς και η διαδικασία διαρκούς και ουσιαστικής συμμετοχής των μελών. Και να σας δώσω και ένα στοιχείο: μόλις την προπερασμένη Παρασκευή (12 Φεβρουαρίου) ξεκίνησε η α’ φάση της διαβούλευσης στο synedrio.nd.gr και μέχρι σήμερα έχουν περάσει τις 4.000 απαντήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις. Είναι πολύ σημαντική και εξαιρετικά ενθαρρυντική η συμμετοχή αυτή».     

Η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη συνοδεύτηκε από αιχμές κατά της ηγεσίας. Σας ανησυχεί ο κίνδυνος να επιστρέψει η εσωστρέφεια στο κόμμα με επίκεντρο τις εκλογές στη νεολαία;

«Οχι. Δεν δημιουργείται κανένα απολύτως θέμα με τα όργανα της νεολαίας μας. Προχωρούμε μπροστά και οι ΟΝΝΕΔίτες θα εκλέξουν νέο πρόεδρο στις 20 Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουν διήμερο συνέδριο στις αρχές Απριλίου, όπου, μεταξύ των άλλων, θα εκλέξουν και συνέδρους για το 10ο Τακτικό Συνέδριο του Απριλίου. Θέλουμε μάχιμη και παραγωγική τη νεολαία μας. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι και ο πρόεδρος και όλοι μας από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ προερχόμαστε».  

Θεωρείτε ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη ανοίγει τον δρόμο για διεύρυνση της Ν.Δ. με πρόσωπα που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

«Η διεύρυνση και η ανανέωση που επιχειρεί η Ν.Δ. δεν θα αποτελέσουν διαδικασίες “τύπων” και συμβολισμών. Σίγουρα θα μπορούσαν να συμμετέχουν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και από μικρότερα κόμματα με τα στελέχη των οποίων υπάρχουν ορισμένοι “κοινοί παρονομαστές”, όμως η ουσία είναι ότι η διεύρυνση και η ανανέωση για την οποία μιλάμε λαμβάνει χώρα κυρίως στην κοινωνία: σύγχρονα ρεύματα, προσωπικότητες, νέα δίκτυα και ιδίως η “σιωπηλή πλειοψηφία” της κοινωνίας που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές απείχε. Κυρίως, μας ενδιαφέρουν όλοι όσοι συντάσσονται με το μέτωπο της λογικής και της σοβαρότητας. Αλλωστε, η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη, ευρεία, πολυσυλλεκτική παράταξη και όχι ένα μονοθεματικό κόμμα».  

Πώς τοποθετείστε απέναντι στους σχεδιασμούς για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αποτροπή της διακίνησης μεταναστών στο Αιγαίο;

«Κατ’ αρχάς, θα σας πω ότι είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας αλλά και θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη μία έχουμε εγκληματικούς χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης και αφετέρου την ολιγωρία της Ε.Ε. Οσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σας λέω ότι υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία, αλλά από την άλλη “ο διάβολος θα έχει κρυφτεί στις λεπτομέρειες της απόφασης”, όπως είπε η κα Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό αναφορικά με το ζήτημα. Και αυτός ο “διάβολος” δεν εκδηλώνει ιδιαίτερο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, θα συμπλήρωνα εγώ. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι εθνικά ζητήματα που για χρόνια τα χειρίζονται οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ανοίξει διάπλατα, ταυτόχρονα, σε μια φάση που η Ελλάδα, εξαιτίας των πολλών λαθών της κυβέρνησης Τσίπρα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή