Προσφυγικό και κλειστοί δρόμοι προβληματίζουν το Μαξίμου

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 15:00
UPD:16:01
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα 

Επιστροφή στα πραγματικά προβλήματα για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες υπερασπίζεται σήμερα στη Βουλή αφενός το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης αφετέρου την πολιτική του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, την ώρα που καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ενδεικτικό της διάστασης μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο και της καθημερινότητας είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο.

Την ώρα που η Αθήνα έδινε «μάχη» στις Βρυξέλλες ώστε να μην κλείσει η λεγόμενη οδός των δυτικών Βαλκανίων τα τέσσερα hotspots που λειτουργούν σε αντίστοιχα νησιά γέμισαν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν με κάθε μέσο τα τελευταία 24ωρα από την Τουρκία. Μάλιστα η κατάσταση στο Καστελόριζο όπου 250 μόνιμοι κάτοικοι, πέντε λιμενικοί και πέντε αστυνομικοί προσπαθούν να διαχειριστούν περισσότερους από 750 πρόσφυγες και μετανάστες προκάλεσε ένταση και στη Βουλή. Τις τελευταίες ώρες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη. Αν συνεχιστούν σε αυτόν τον ρυθμό οι ροές από την Τουρκία είναι προφανές ότι δεν θα επαρκούν ούτε τα 5 hotspots ούτε τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης, ούτε το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με την κυβέρνηση να πρέπει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας.

Και μπορεί η Ελλάδα να απέσπασε μια προφορική συμφωνία μεταξύ των ηγετών των χωρών του λεγόμενου διαδρόμου των Βαλκανίων για τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλείσιμο των συνόρων, επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων αλλά «ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η δέσμευση αυτή θα λειτουργήσει αν αυξηθούν οι ροές των προσφύγων», σημειώνει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα χτενίζουν την ίδια ώρα τα αιτήματα των αγροτών στα μπλόκα προετοιμάζοντας την κυβερνητική πρόταση για το ραντεβού το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι προσφυγικές ροές και κλειστοί δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια συνιστούν ένα καυτό δίδυμο προβλημάτων που ουδείς μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, όπως είχε παραδεχθεί πρόσφατα και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή