«Μάχη» Αλ. Τσίπρα για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 09:27
UPD:09:55
INTIME NEWS/ANDREA BONETTI

Ο κ. Τσίπρας από νωρίς χθες το πρωί είχε στείλει σχετικά μηνύματα τόσο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες και ρατσισμός».

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ακόμη και με βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων απείλησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που επιχειρηθεί να καταγραφούν σε αυτό θέσεις του σκληρού πυρήνα των κρατών-μελών όπως οι τέσσερις χώρες της Βίζενγκραντ και δεν υπάρξει αναφορά για μη κλείσιμο των συνόρων.

Αυτό έλεγαν χθες αργά το απόγευμα από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα επιθυμεί τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής «να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών».

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα έχει τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τόσο προσφυγικό, όσο και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

ΕΡΤ

Ο κ. Τσίπρας από νωρίς χθες το πρωί είχε στείλει σχετικά μηνύματα τόσο προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες και ρατσισμός», όσο και στη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση για το Brexit επισημαίνοντας την αντίφαση ανάμεσα στο δόγμα για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην Ε.Ε. και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού. Και φυσικά στη συνάντησή του με τον Τσέχο πρωθυπουργό, στη διάρκεια της οποίας του επισήμανε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Ωστόσο η απόφαση της Αυστρίας να βάλει πλαφόν στους πρόσφυγες που δέχεται και παρά τη σφοδρή αντίδραση των υπολοίπων Ευρωπαίων μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο αντίστοιχων αποφάσεων άλλων χωρών κλείνοντας επί της ουσίας την πρόσβαση των προσφύγων στη λεγόμενη βαλκανική οδό.

Αν και το κλίμα χθες στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ήταν εμφανώς καλύτερο για την Αθήνα τόσο για την ολοκλήρωση των τεσσάρων hotspots και του ενός κέντρου μετεγκατάστασης, όσο και για την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις.

Ενδεικτική ήταν η ανάλυση της Stratfor που είδε το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία ο μήνας κλειδί για την Ελλάδα είναι ο προσεχής Μάιος με το προσφυγικό και την αξιολόγηση να εμπλέκονται επικίνδυνα.

«Η Αθήνα διαπραγματεύεται τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης ενώ παράλληλα πιέζει ώστε να αποφύγει την αποπομπή της από την περιοχή Σένγκεν. Σε εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποτρέψει μια ανταρσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αυξανόμενη εγχώρια αναταραχή» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε χθες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εξέφρασε τη «σοβαρή του ανησυχία» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες (El Pais, Le Monde, La Republica, Frankfurter Allgemeine Zeitung), ζητά την ελάφρυνση του χρέους, «εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να ασχολείται σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις». Αλλιώς, σημειώνει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κοινωνική έκρηξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή