Σύμπτωση απόψεων στη Σύνοδο για τον ρόλο - «κλειδί» της Τουρκίας

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 12:38
UPD:12:38
SOOC/Aris Oikonomou

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η συνολική στρατηγική θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον αν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό.

A- A A+

Βρυξέλλες, 
Του Νίκου Μπέλλου

Στην Τουρκία εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι προσκάλεσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Μαρτίου στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Μέχρι τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από κράτη - μέλη, όπως το κλείσιμο συνόρων, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπάρχει ρητή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη συζήτηση που έγινε χθες αργά το βράδυ προκύπτει σαφέστατα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών έχει πειστεί πως το «κλειδί» για την επίλυση του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να περιορίσει τις ροές προς την Ελλάδα.

Σχετικά με τη χώρα μας, χωρίς να αναφέρεται ρητά, στο κείμενο των συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι η σύσταση και λειτουργία των κέντρων υποδοχής βελτιώνεται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δαχτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να καταστούν πλήρως λειτουργικά.

Γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη τήρησης των αποφάσεων του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση και τα μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι η συνολική στρατηγική θα αποφέρει αποτελέσματα μόνον αν όλα τα στοιχεία της επιδιώκονται από κοινού και εάν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη ενεργούν μαζί και με πλήρη συντονισμό.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή