Απελπισία στο φως των ευρω-αστεριών

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 14:00
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη 
[email protected]

Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή υπέρ του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, διότι είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική κρίση» δήλωσε η καγκελάριος.

Υπάρχει ακόμη σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας ή έκδηλη αμηχανία; Και αν υπάρχει, σε ποια Ε.Ε. αναφέρεται; Του Βερολίνου, που φέρνοντας το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην πόρτα της Ευρώπης προσπαθεί να δαμάσει τα κύματα των προσφύγων; Των Βρυξελλών, που δεν θέλουν κλειστά σύνορα, αλλά απέτυχαν σίγουρα; Των «νεοφώτιστων» Ευρωπαίων που θεωρούν ότι οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς την Ευρώπη επειδή έχουν λάβει το μήνυμα ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός μέχρι το Αμβούργο»; Του Γάλλου πρωθυπουργού που «πυροβολεί» την πολιτική της καγκελαρίου, στοχεύοντας στο Μέγαρο των Ηλυσίων;

Οι διακηρύξεις για ευρωπαϊκή λύση ηχούν σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Μόνο που δεν γελάει κανείς. Οπως και δεν μιλάει κανείς πλέον για νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις, κρίνοντας πως αυτό θα ήταν γελοίο, με δεδομένο ότι ως σήμερα η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ήταν μία τρύπα στο νερό. Λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι, όταν το αρχικό σχέδιο αποσκοπούσε στη μετακίνηση 160.000 μέσα σε δύο χρόνια.

Εκείνο που μένει στο τραπέζι είναι το σχέδιο για απευθείας πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Τουρκία περίπου 250.000 προσφύγων τον χρόνο. Σύρων δηλαδή. Οι άλλοι, καθώς και οι οικονομικοί μετανάστες θα ακολουθήσουν γνωστές ή άγνωστες διαδρομές.

Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές για να βρεις κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Η καγκελάριος ήταν σαφής για την εναλλακτική, έστω κι αν την εξόρκισε. Τα κράτη-μέλη να «εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη ζώνη του Σένγκεν».

Ο χρόνος τελειώνει, η πορνογραφία του πεσιμισμού «σημαίνει στην ουσία φωτογραφία σημάδι των καιρών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή