Καθοριστική εβδομάδα για το προσφυγικό

Κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 07:03
UPD:08:49
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου) θα συναντηθεί σήμερα στις 10:00 στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. 

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η πλέον καθοριστική εβδομάδα είναι η παρούσα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ξεκινά από σήμερα ένα μαραθώνιο συναντήσεων στο τέλος των οποίων ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα εξέλθει, αν όχι ενισχυμένη σε σχέση με τη σημερινή της θέση, τουλάχιστον απερίσπαστη να νομοθετήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού ξεκίνησαν την Κυριακή με τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10:00 στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ώστε να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή. Αύριο, Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε μίνι σύνοδο, την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε.. Στη σύνοδο, η οποία θα εστιάσει αποκλειστικά στο προσφυγικό, θα συμμετέχουν 11 χώρες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη διάρκεια της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει πιθανότατα και σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στις συναντήσεις αυτές ο κ. Τσίπρας θα πάει έχοντας στον χαρτοφύλακά του την ολοκλήρωση των έργων στα τέσσερα hotspots (πλην της Κω που θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες) και στα δύο κέντρα μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό.

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι εν όψει της συνόδου Κορυφής οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά σχεδόν έχουν σταματήσει και αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι  οι Τούρκοι ελέγχουν πλήρως τη ροή των προσφύγων.

Τέλος, στο Μαξίμου αξιολογούν θετικά τον «πάγο» τόσο της κ. Μέρκελ όσο και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στις επιδιώξεις της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με Σκόπια και Βουλγαρία.

Η πρώτη με συνέντευξή της στη Stuttgarter Zeitung χαρακτήρισε «μη-ευρωπαϊκή συμπεριφορά» το χτίσιμο φράκτη στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια ενώ ο δεύτερος σε άρθρο του στην  Frankfurter Allgemaine Zeitoung σημείωσε ότι «o αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι "ψευτολύση" που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή