Η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν την ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως χρειάζεται να καταρτισθεί ένα «σχέδιο Β» ώστε προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
«Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους Έλληνες εταίρους μας», ανέφερε ο κ. Φίτσο σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία). «Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι επί τάπητος τέθηκε ένα «σχέδιο Β», το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».
Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας».
ΠΓΔΜ: Δεν έχουμε συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος του προσφυγικού
Η ΠΓΔΜ ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).
Ο κ. Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.