Αληθινός ο κίνδυνος διάσπασης της Ε.Ε. εκτιμά ο Τουσκ

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 23:01
UPD:16/02/2016 10:54
REUTERS/Ben Stansall

Αναφερόμενος στον διάλογο Βρυξελλών – Λονδίνου, έκανε λόγο για «εύθραυστη διαδικασία» την οποία «πρέπει να χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί». Εκτίμησε πάντως ότι είναι φυσικό η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς ο χρόνος πιέζει (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο κίνδυνος ρήξης της Ε.Ε. είναι «αληθινός» προειδοποίησε τη Δευτέρα από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και κάλεσε τα κράτη μέλη της να «ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων» ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit.

Αναφερόμενος στον διάλογο Βρυξελλών – Λονδίνου, έκανε λόγο για «εύθραυστη διαδικασία» την οποία «πρέπει να χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί». Εκτίμησε πάντως ότι είναι φυσικό η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς ο χρόνος πιέζει.

EURONEWS

Ο κ. Τουσκ, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών μελών της Ε.Ε. προωθώντας τη συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του.

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, αλλά πρόσθεσε πως «δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες» της Ευρώπης, και «σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου».

EURONEWS

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV News καταγράφει ότι το 49% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 41% θα ψήφιζε υπέρ του Brexit εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα.

Τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου ήταν 54% και 36% αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ε,Ε, αυτή την εβδομάδα και το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή