Αγροτικό και προσφυγικό στην κυβερνητική ατζέντα

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 10:24
UPD:10:30
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Εν αναμονή των προτάσεων των αγροτών βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει αντιπρόταση ικανή να τους φέρει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το απόγευμα στις 19:00 συνεδριάζει το συντονιστικό των 68 μπλόκων στη Νίκαια με βασικό θέμα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τις προτάσεις που θα στείλουν στην κυβέρνηση από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. 

Στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι «προαπαιτούμενα για απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού δεν μπορούν να γίνουν δεκτά» για ευνόητους λόγους, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου υπάρχουν πάντα προτάσεις για μείωση των εισφορών, με παράλληλη βέβαια μείωση των συντάξεων και φυσικά η περίπτωση αυτονόμησης του ΟΓΑ από το σχέδιο ενοποιήσεων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο στην Αθήναμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που πραγματοποιεί το «γύρο των πρωτευουσών» εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο οποίος βέβαια την ίδια ημέρα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον κ. Μητσοτάκη δεν θα είναι φυσικά μια συνάντηση γνωριμίας αφού το γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν επέλεξε να συναντήσει την ίδια ημέρα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημαίνει ότι θέλει να περάσει κάποιο μήνυμα είτε αυτό θα αφορά στην αξιολόγηση είτε στο προσφυγικό.

Κρίσιμη θα είναι και η σημερινή συνεδρίαση στην Πράγα της ομάδας των χωρών «Βίζεγκραντ», (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία) με τη συμμετοχή της FYROM, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού ΥΠΕΞ υπήρξε προσέγγιση, κυρίως από την Ουγγαρία, της Βουλγαρίας και της FYROM για κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα, προσέγγιση όμως που προσέκρουσε στην άρνηση και των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά, όπως τουλάχιστον σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με δύο «όπλα» στα χέρια της: την ολοκλήρωση των hotspots στα πέντε νησιά (θα είναι έτοιμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα λένε) και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης σε Σίνδο και Σχιστό και φυσικά τη μη εκπλήρωση, από πλευράς των Ευρωπαίων, υποχρεώσεων και αποφάσεων, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που παραμένει στα χαρτιά.

Ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας είναι και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, αφού κανείς πλέον δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για πλημμελή φύλαξη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή