Στα κύματα γκρίζα στίγματα

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος  ανταλλάσει χειραψία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
 [email protected]

O ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του NATO, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, έδωσε ήδη την εντολή. Η μόνιμη συμμαχική δύναμη υπό τη γερμανική διοίκηση του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Βόννη», που βρίσκεται στην Κύπρο, έβαλε πλώρη για το Αιγαίο.

Το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο με τη δρομολόγηση, αν και δεν λείπουν οι λιγότερο ενθουσιώδεις φωνές, ακόμη και από το κόμμα της καγκελαρίου. Διακηρυγμένος στόχος θα είναι η καταπολέμηση της δράσης των διακινητών «που κερδίζουν εκατομμύρια από τους πρόσφυγες και ανέχονται να πνίγονται χιλιάδες».

Πώς θα γίνει αυτό; Εν χορώ απαντούν ότι η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που θα εντοπίζονται στα πλοιάρια, κάτι που πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές και θα στείλει «σήμα» στους πρόσφυγες ότι ο δρόμος δεν περνάει πλέον από το Αιγαίο. Η Τουρκία το ξέρει για τούτο το «ασκέρι»; Οποιοσδήποτε έχει περάσει από την Τουρκία, θα επιστρέψει εκεί; Με αντάλλαγμα τα τρία δισ. ευρώ ή το πρόγραμμα μετεγκατάστασης περίπου 250.000 προσφύγων τον χρόνο, σύμφωνα με το ολλανδικό σχέδιο;

Η Τουρκία το ξέρει ή παίζει με τούτο το «σεφέρι», γιατί συμφέρει; Είναι σύμπτωση ότι ο αρχηγός του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε την ημέρα που εγκρίθηκε η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση τις απειλές που εκτόξευσε τον Νοέμβριο ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες;

Ανοίγουμε ένα καινούργιο παράθυρο παρατηρήσεων στο Σύμπαν, καθώς επιβεβαιώνονται και τα βαρυτικά κύματα, που ουσιαστικά τεντώνουν τον χώρο σε μια διάσταση (ας πούμε στην επιτήρηση σε μια πρεμιέρα για το ΝΑΤΟ δίχως προηγούμενο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και τον συμπιέζουν σε μια άλλη (ας πούμε στο ελληνοτουρκικό σίριαλ «τα σύνορα της αγάπης»).

Μπορεί οι μαύρες τρύπες που κινούνται σπειροειδώς η μία προς την άλλη να συγχωνεύονται, αλλά οι γκρίζες ρυτιδώσεις δεν συμψηφίζονται με δόσεις και δεν διαλύουν τις εντυπώσεις για SAR και FIR.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή