Βερολίνο: Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να δράσει υποβοηθητικά στο Αιγαίο

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 14:22
UPD:11/02/2016 09:04
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS

Όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής.

A- A A+

Γερμανία και του Τουρκία θέλουν να συζητηθεί πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφορικά με τη γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή της Συμμαχίας στις προσπάθειες καταπολέμησης των διακινητών προσφύγων στο Αιγαίο.

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών», διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ και συνέχισε: «Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή».

Όπως είπε, καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Περί αυτού πρόκειται», πρόσθεσε, «και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ (σε συνεδρίαση σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες) και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν τώρα υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι από την πλευρά της καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για ένα τέτοιο ραντεβού. 

EURONEWS

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», επέμεινε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμμεριστεί τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την μορφή ενδεχόμενης συμμετοχής του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να κάνουμε συγκεκριμένες σκέψεις, αλλά υπάρχει αυτή η πρόταση η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Άγκυρα, η οποία 48 ώρες αργότερα συζητείται από τους υπουργούς Άμυνας στις Βρυξέλλες. Δεν υπάρχει τώρα κανένας λόγος να ανησυχεί κανείς, αλλά το θέμα τώρα είναι να συζητηθεί η πρόταση στις Βρυξέλες. Εκεί βρίσκονται στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δοκιμασμένοι εταίροι», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή