Σειρά μέτρων για το μεταναστευτικό ζητεί από την Ελλάδα η Κομισιόν

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 14:19
UPD:14:20
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Βρυξέλλες

του Νίκου Μπέλλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να λάβει σειρά μέτρων, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζει εκ νέου τις διατάξεις της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, για την επαναπροώθηση στη χώρα μας προσφύγων που από την ελληνική επικράτεια εισήλθαν παράνομα σε άλλο κράτος μέλος.

Η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ είχε ανασταλεί και δεν εφαρμοζόταν για την Ελλάδα μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει το Δεκέμβριο του 2011 ότι η χώρα μας λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στη χώρα μας.

Η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ προβλέπει ότι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ στο οποίο εισήλθε ο υπήκοος τρίτης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι αν συλληφθεί στη συνέχεια σε άλλο κράτος μέλος επαναπροωθείται στην πρώτη χώρα εισόδου.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετες προσφυγικές πιέσεις στην Ελλάδα, δεδομένου από τη μία επιδιώκεται η παρεμπόδιση των προσφύγων να διέλθουν από τα βόρεια σύνορα με την ΠΓΔΜ, και από την άλλη θα στέλνονται πίσω όσοι από τη χώρα μας καταφέρνουν να φτάσουν στο βορρά της Ευρώπης.

Παράλληλα, η Κομισιόν ενέκρινε  συστάσεις που αφορούν την δημιουργία εντός του μήνα των πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων, τη δρομολόγηση διαδικασίας επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και των συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή