ΗΠΑ - προεδρικές: Άρχισαν οι προκριματικές εκλογές στο Νιού Χάμσαϊρ

Φαβορί οι Τραμπ και Σάντερς
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 13:38
UPD:13:41
REUTERS/ADREES LATIF
A- A A+

Έπειτα από μακρά προεκλογική εκστρατεία, με διάσπαρτες επιθετικές και απαξιωτικές δηλώσεις, η μικρή αμερικανική Πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ άρχισε να ψηφίζει την Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, με επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τον Ντόναλντ Τραμπ και για το Δημοκρατικό Κόμμα τον Μπέρνι Σάντερς.

Μετά την Αϊόβα, το Νιού Χάμσαϊρ είναι η δεύτερη Πολιτεία που ψηφίζει στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται σε κάθε Πολιτεία χωριστά και έχει στόχο να ξεχωρίσουν τελικώς δύο υποψήφιοι, ένας Ρεπουμπλικανός και ένας Δημοκρατικός, για τις πανεθνικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Η μικρή βορειοανατολική Πολιτεία, με 1,3 εκατ. κατοίκους, έχει ως εκ της θέσης της έναν ιδιαίτερο και δυσανάλογο ρόλο: είναι αυτή που δίνει την τάση, που δημιουργεί μια δυναμική, που υποχρεώνει τους ασθενέστερους υποψηφίους να αποχωρήσουν, εκείνη η οποία σώζει μερικές φορές εκστρατείες οι οποίες άρχισαν άσχημα.

EURONEWS

Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι: 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως Δημοκρατικοί και θα ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς. Άλλοι 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως Ρεπουμπλικανοί και θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για το χρίσμα, μεταξύ των οποίων οι Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, Τεντ Κρουζ και Τζεμπ Μπους. Και 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44%, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα: αυτοί οι ανεξάρτητοι μπορούν να ψηφίσουν για τους Ρεπουμπλικανούς ή για τους Δημοκρατικούς.

Οι πρώτες ψηφοφορίες άρχισαν ήδη από τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας) στα μικροσκοπικά χωριά Μίλσφιλντ, Χαρτ'ς Λοκέισον και Ντίξβιλ Νοτς.

Σ' αυτή την τελευταία τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, ο Μπέρνι Σάντερς έλαβε τέσσερις ψήφους και η Χίλαρι Κλίντον καμιά. Από τους ρεπουμπλικανούς, ο Τζον Κέισιτς κέρδισε τρεις ψήφους, έναντι δύο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

ASSOCIATED PRESS

Τα κύρια εκλογικά τμήματα του Νιού Χαμσάιρ άνοιξαν στις 06:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) και τα περισσότερα θα κλείσουν στις 19:00 (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι της Πολιτείας του γρανίτη, το μότο της οποίας είναι «Ελεύθερη Ζωή ή Θάνατος», συνηθίζουν να μην αποφασίζουν παρά την τελευταία στιγμή, διαψεύδοντας πολλές φορές τις δημοσκοπήσεις, και υποχρεώνουν τους υποψηφίους να συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την τελευταία στιγμή. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν εκεί περισσότερες από 35 προεκλογικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή