Κίνητρα από το Λουξεμβούργο σε εταιρείες εξόρυξης σε αστεροειδείς

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 22:34
UPD:22:35
NASA

Οι αστεροειδείς αποτελούνται από ορυκτά και μέταλλα, ενώ είναι υπολείμματα της διαδικασίας σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Στήριξη σε εταιρείες που στοχεύουν να εξορύξουν πολύτιμες πρώτες ύλες από αστεροειδείς, σκοπεύει να προσφέρει το Λουξεμβούργο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά πρότζεκτ για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα κάνουν πραγματικότητα τα πρώτα «διαστημικά ορυχεία», ενώ ενδεχομένως θα γίνουν και απευθείας επενδύσεις σε ορισμένες από τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν στα σκαριά ανάλογα σχέδια.

Επιπλέον, το Λουξεμβούργο θα δημιουργήσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την κατοχύρωση ιδιοκτησίας για τις πρώτες ύλες οι οποίες θα προέρχονται από το διάστημα και ουράνια σώματα όπως οι αστεροειδείς.

«Σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε ανεξερεύνητες έως σήμερα πηγές ορυκτών, οι οποίες βρίσκονται σε διαστημικούς βράχους.

Θα στηρίξουμε την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη διαστημική βιομηχανία και τη βιομηχανία των δορυφόρων, οι οποίες θα γίνουν βασικός τομέας υψηλής τεχνολογίας του Λουξεμβούργου», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Ετιέν Σνάιντερ, υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Οι αστεροειδείς αποτελούνται από ορυκτά και μέταλλα, ενώ είναι υπολείμματα της διαδικασίας σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Βασικά συστατικά τους είναι ο σίδηρος, το νικέλιο και το κοβάλτιο, ενώ επίσης περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό, άργυρο και ρόδιο.

Το Λουξεμβούργο κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως με κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ ήδη έχει ενεργό συμμετοχή στη διαστημική βιομηχανία.

Η πρωτοβουλία του έρχεται λίγους μήνες μετά την ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν ορυχεία σε αστεροειδείς και να αξιοποιήσουν εμπορικά τα μεταλλεύματα που θα ανακτήσουν.

Μία τέτοια επιχείρηση, η Deep Space Industries (DSI) που εδρεύει στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει πως ήδη ο τομέας των διαστημικών εξορύξεων προσελκύει σε ετήσια βάση ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία, η οποία ίδρυσε πέρυσι μία θυγατρική στο Λουξεμβούργο, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της χώρας.

 «Υπάρχουν στιγμές που αλλάζει ο κόσμος. Ακολουθώντας τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις που στρέφονται προς το διάστημα, το Λουξεμβούργο γράφει μία τέτοια στιγμή στην ιστορία», αναφέρει ο Ρικ Τάμλινσον, πρόεδρος της Deep Space Industries, σε σχόλιό του που ανέβασε στο σάιτ της εταιρείας.

Προτεινόμενα για εσάς