Καζνέβ: Βασικός πυλώνας τα hotspots

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 23:08
UPD:23:31
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα μαζί με τον κ. Μουζάλα ο Μπερνάρ Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος».

A- A A+

Βασικό πυλώνα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού χαρακτήρισε τα hotspots ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κανζέβ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λέσβο την Πέμπτη συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κανζέβ επισκέφθηκε το Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις προοπτικές ανάπτυξής του. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα μαζί με τον κ. Μουζάλα ο Μπερνάρ Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος». Σημείωσε επίσης την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα μέσα σε ένα πνεύμα. Η Γαλλία, είπε, είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα από την πλευρά της να βοηθήσει σ’ αυτό.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κανζέβ «θα πρέπει κάθε φορά να γίνεται χρήση του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν. Θα πρέπει το σύστημα πληροφόρησης Σένγκεν να τροφοδοτείται με τρόπο ομοιογενή και συστηματικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα πρέπει αυτό το σύστημα να είναι διασυνδεδεμένο με τις άλλες υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα πρέπει τα Eurodacs να χρησιμοποιούνται με σκοπό την διασφάλιση της ασφάλειας. Και θα πρέπει να υπάρχει μια task force, η οποία θα στελεχώνεται από τα καλύτερα στελέχη των αστυνομικών μας υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της παραχάραξης των ταξιδιωτικών εγγράφων. Εάν αυτά τα μέτρα δεν καταφέρουμε να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν, αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Σένγκεν».

Αναφερόμενος στο hotspot της Μόριας, το οποίο επισκέφθηκε, είπε πως διαπίστωσε πραγματική βούληση των αρμόδιων αρχών να ενισχύσουν τη λειτουργία των hotspots. Όμως, είπε, απομένουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν και θα πρέπει να γίνουν από κοινού.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, ο κ.  Κανζέβ είπε πως «η Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί σε ότι αφορά το θέμα παροχής βίζας με την ευρωπαϊκή πολιτική. Θα πρέπει να της δοθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει όσον αφορά τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με την επιστροφή των ατόμων που θα επαναπατριστούν ή και τα άτομα που θα παραμείνουν στους χώρους υποδοχής εκεί»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Μουζάλας υποδεχόμενος τον Γάλλο υπουργό είπε πως «θέλουμε να του δείξουμε ότι προσπαθούμε πάρα πολύ να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη. Και νομίζουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών φίλος της Ελλάδας, αλλά και φίλος της αλήθειας πιο πολύ από την Ελλάδα, θα μπορέσει να διαπιστώσει μόνος του την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εντός των προθεσμιών. «Η Ελλάδα, σημείωσε, θα κάνει αυτό για το οποίο έχει την ευθύνη και θα περιμένουμε η Ευρώπη να συνεχίσει και να εντείνει την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή