Αντιμέτωπη με τις κοινωνικές αντιδράσεις η κυβέρνηση

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 07:30
UPD:09:14
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αντιμέτωπη με την πλειοψηφία της κοινωνίας θα βρεθεί η κυβέρνηση σήμερα, για πρώτη φορά μετά την εκλογή της στις 25 Ιανουαρίου του 2015 και την επανεκλογή της στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι όλης της χώρας βρίσκει την κυβέρνηση ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της αξιολόγησης με τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών να συνεχίζονται χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μάλιστα αυτό που προκύπτει από την πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι Έλληνες διαπραγματευτές για τις θέσεις και επιδιώξεις των εταίρων και δανειστών είναι ότι το ν/σ για το ασφαλιστικό, κατά του οποίου θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν θα είναι αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Την ίδια βέβαια ώρα οι αγρότες, οι οποίοι χθες δεν απέκλεισαν να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ, έχουν δώσει πενταήμερη διορία -εκπνέει τα μεσάνυχτα της Κυριακής- ώστε να συσταθεί διακομματική στη Βουλή και να συζητηθεί από μηδενική βάση το ασφαλιστικό. 

Και οι ιδιαιτερότητες της σημερινής ημέρας δεν σταματούν εδώ αφού ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στη χώρα από το Λονδίνο όπου θα βρίσκεται από χθες το βράδυ προκειμένου να λάβει μέρος στη διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Στη διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν όλες οι κρίσιμες πτυχές του συριακού δράματος και φυσικά το προσφυγικό, με τη χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσφυγικών ροών και αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις προκειμένου να φυλάξει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. 

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο έσπευσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης να στείλει διττό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός του όσο και προς την αντιπολίτευση ότι «η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και ότι ο ελληνικός λαός είναι εκείνος «που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ή και πρόωρων εκλογών. Όπως είπε μάλιστα ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνο που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή δεν είναι να γίνει πρωθυπουργός αλλά να αλλάξει τη Ν.Δ., ενώ απέκλεισε την περίπτωση να στηρίξει το ασφαλιστικό. Όπως λένε χαρακτηριστικά στη Ν.Δ. «ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και να την εφαρμόσει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή