Κινηματογραφικά «Παιδιά της χορωδίας» στη θεατρική σκηνή

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 13:12
A- A A+

Η συγκινητική πραγματική ιστορία ενός φωτισμένου δασκάλου, που κατορθώνει, μέσω της μουσικής, να δώσει ελπίδα και να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον των προβληματικών μαθητών ενός οικοτροφείου, τους οποίους όλοι έχουν αφήσει στην τύχη τους, ζωντανεύει στη σκηνή, μέσα από τη θεατρική μεταφορά μιας επιτυχημένης ταινίας.

Το - υποψήφιο για Όσκαρ τραγουδιού και ξενόγλωσσης ταινίας - γαλλικό φιλμ του 2004, «Τα παιδιά της χορωδίας» («Les choristes») του Κριστόφ Μπαρατιέ, με τη βραβευμένη μουσική και τα τραγούδια του Μπρουνό Κουλέ, το οποίο αναδείχτηκε σε ταινία - φαινόμενο στη Γαλλία, αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία της ομώνυμης μουσικοθεατρικής παράστασης, που παρουσιάζεται (με ελληνικούς υπέρτιτλους) στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πλαισιωμένα από θεατρικά δρώμενα, αφήγηση και προβολές, η μουσική και τα τραγούδια ερμηνεύονται από την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και τη Χορωδία των Αρσάκειων Σχολείων Ψυχικού. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν υπέρ τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων.

Αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία

Στην ιστορία που ξετυλίγεται στο έργο, ο διεθνούς φήμης Γάλλος μαέστρος Pierre Morhange και ο παλιός συμμαθητής του, Albert Pépinot, συναντιούνται μετά από πενήντα χρόνια και αναπολούν τη μαθητική τους ζωή το 1949, στο σχολείο «Fond de l’étang» («Βυθός τού έλους»), ένα επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων για προβληματικά παιδιά, στα περίχωρα της Λυών.

Κύριο πρόσωπο των αναμνήσεών τους είναι ένας άνθρωπος, το πέρασμα τού οποίου από το οικοτροφείο, αν και μόνο για λίγους μήνες, σημάδεψε τη ζωή τους. Ήταν ο Clément Mathieu, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής, που βρήκε εκεί δουλειά ως επιτηρητής, και, παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργάνωσε μια χορωδία, προσπαθώντας να αναμορφώσει τις ψυχές των άτακτων μαθητών μέσα από τη μουσική, αποδεικνύοντας πως η μουσική και η τέχνη γενικότερα μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις ατίθασες ψυχές και να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία.

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική: Βruno Coulais, καλλιτεχνική διεύθυνση: Φωκάς Ευαγγελινός, μουσική διεύθυνση: Πέτρος Στυλιανού, κείμενα: Ευάγγελος Κατσιναβάκης, διδασκαλία χορωδίας: Κωνσταντίνα Γύφτουλα - Πολύδωρα, Eυάγγελος Κατσιναβάκης, Μαρικίτα Μιχαλοπούλου, υποκριτική διδασκαλία: Γιάννης Παναγόπουλος, αφηγητές: Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Παναγόπουλος, συμμετέχουν: Δημήτρης Δεγαΐτης, Νίκος Καρδώνης.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25 ευρώ, παιδικό: 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης, καταστήματα: Γερμανός και Παπασωτηρίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς