Η κυβέρνηση περιμένει και αξιολογεί τις κοινωνικές αντιδράσεις

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 11:13
UPD:15:45
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε δύσκολη θέση, για μία ακόμη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, βρίσκεται η κυβέρνηση έχοντας όχι μόνο ανοιχτά σχεδόν όλα τα μέτωπα αλλά πολλά εξ αυτών αντικρουόμενα, όπως για παράδειγμα η ανάγκη για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και οι κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση και ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον αέρα που της δίνει η εκλογή νέου προέδρου πιέζει προς κάθε κατεύθυνση και αποκλείει, όπως έκανε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Εconomist «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα, τη συμμετοχή της σε οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα βουλή.

Πώς όμως απαντά το Μαξίμου σε όλα τα παραπάνω. Στην παρούσα φάση με τη φράση-προτροπή του ιστορικού στελέχους και γ.γ του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη «Δεν σηκώνουμε κουρνιαχτό όταν έχουμε τραχανά απλωμένο». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι ένας άνθρωπος που το γνωρίζει καλά.  

Την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα σκληραίνουν τη στάση τους, όντας σε ανοιχτή γραμμή με τους ελεύθερους επαγγελματίες και η χώρα την ερχόμενη Πέμπτη θα παραλύσει από τη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο κ. Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας μετέβη στο Ισραήλ και στην Κύπρο για την τριμερή Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου ενώ χθες επισκέφτηκε το Δημαρχείο Περάματος και συναντήθηκε με το Δήμαρχο Γιάννη Λαγουδάκη, δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μια επίσκεψη που η ΝΔ χαρακτήρισε «κομματική φιέστα».

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ έχει στα συρτάρια του της πρώτες απόψεις-αιτήματα των θεσμών για την εν εξελίξει αξιολόγηση και το ασφαλιστικό ν/σ. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες επιμένουν ότι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για απαιτήσεις των θεσμών για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό είναι «αποκυήματα της φαντασίας όσων τα αναπαραγάγουν» σημειώνοντας μάλιστα με έμφαση ότι δεν χρησιμοποιούν τυχαία «το αναπαραγάγουν αντί του γράφουν».

Τα ίδια στελέχη ωστόσο διαρρέουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για το ασφαλιστικό. Το δημοσιονομικό λένε «είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της άποψης που έχει ο καθένας για την πορεία του ασφαλιστικού» και ειδικά για το δημοσιονομικό δηλώνουν ότι η καλύτερη πορεία των οικονομικών δεκτών το 2015 είναι ένα ισχυρό ατού στα χέρια της Αθήνας.

Στο εσωτερικό μέτωπο το Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ν.Δ. στην παρούσα φάση με αιχμή το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση και παρά τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης θα μπει μια τάξη στο άναρχο τοπίο των τελευταίων δεκαετιών». Σφοδρή αντίδραση υπήρξε και για το tweet του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκου για την επίθεση με μολότοφ στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να  σημειώνει ότι δηλώσεις για «θύελλες που θερίζουν όσοι σπέρνουν ανέμους» «Αντί να  καταδικάσουν απερίφραστα, επιχαίρουν και δικαιολογούν τις επιθέσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή