Προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αγρότες της Μακεδονίας

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 20:31
UPD:20:35
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2. 

A- A A+

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προαναγγέλλουν οι συμμετέχοντες αγρότες στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Εκπρόσωποι των αγροτών αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στα Τέμπη για τις 14.00 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με εξαίρεση τα διόδια των Μαλγάρων και τον κόμβο Νησελίου, που ακολούθησαν την απόφαση των Τεμπών για κλείσιμο δρόμων στο διάστημα 12.00-18.00, στα περισσότερα σημεία προγραμματίστηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί και διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2. 

Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπου έχει «απαγορευτεί» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 η είσοδος σε νταλίκες και φορτηγά, ωστόσο επιτρέπεται η διέλευση σε λεωφορεία και Ι.Χ. οχήματα, θα διατηρήσει την ίδια στάση μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εκπροσώπους των αγροτών.

Στα διόδια των Μαλγάρων, βρίσκονται παρατεταγμένα πάνω από 800 τρακτέρ, ενώ οι αγρότες την Παρασκευή «μπλόκαραν» το δρόμο 12.00-18.00, όπως και στα Τέμπη.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο βρίσκεται στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Οι αγρότες του νομού συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο. Το κλείσιμο στις 12.00-14.00 έγινε κανονικά, ενώ για το βράδυ, αποφασίστηκε κλείσιμο 19.00-21.00.

Στον νομό του Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου. Το τελωνείο Δοϊράνης αναμενόταν να αποκλειστεί από 19.00 έως 21.00, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο ήταν κλειστό τις ίδιες ώρες.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι, σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν από την Παρασκευή και για το Σαββατοκύριακο, ενώ το Σάββατο μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στον νομό Πιερίας, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο αγροτών δυναμικότητας 400 τρακτέρ, τηρεί στάση αναμονής.

Στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, έγινε αποκλεισμός 12.00-18.00, κίνηση που θα επαναληφθεί και το Σάββατο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκλεισαν και την Παρασκευή  12.00-14.00 μετά από το μεσημέρι.

Το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής έχουν απλώς παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους χωρίς να «ενοχλούν» στην κίνηση των οχημάτων. Στο μπλόκο που βρίσκεται στα φανάρια του αεροδρομίου «Μακεδονία», ξεκίνησε αποκλεισμός 19.30 το βράδυ, διάρκεια μιας ώρας.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τη 13.00 και για μία ώρα.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή