Εικαστική υπεράσπιση αδιαπραγμάτευτων αξιών

Ομαδική έκθεση «Stand up for...», στο Loft
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 18:51
UPD:19:11

Αγγελική Μπόμπορη

A- A A+

Με βασικό της θέμα τα φυσικά δίκαια, ανθρώπινα και μη, ιδέες και αξίες που, κάποιες φορές, έχουν εξοστρακιστεί από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, η ομαδική έκθεση της εικαστικής πλατφόρμας «The Art Loft», με τίτλο «Stand up for...», εγκαινιάζεται στον εικαστικό πολυχώρο The Loft, σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Σε επιμέλεια της εικαστικού Κέλλυς Αθανασιάδου και υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, η πλατφόρμα «The Art Loft», από τον Οκτώβριο του 2014, παρουσιάζει ομαδικές εκθέσεις, που είτε βασίζονται στη συνεργασία με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας και τη διαδοχική παρουσίαση κάποιων εκ των εργαστηρίων τους, είτε περιλαμβάνουν projects ανεξάρτητων επιμελητών.

Πένυ Κωνσταντίνου, Δικαίωμα στην Ελευθερία, Λάδια σε καμβά.

Αφαιρετικά ή παραστατικά και με διαφορετικές τεχνικές

Αυτήν τη φορά, οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, που συμμετέχουν στην έκθεση «Stand up for...», εμπνέονται και δημιουργούν, πραγματεύονται και αποτυπώνουν τα φυσικά δίκαια, χωρίς, όμως, σε καμία περίπτωση, να διαπραγματεύονται την αξία των ίδιων των εννοιών που εμπεριέχονται σε αυτά, ενδυναμώνοντας τες με την ψυχή που καταθέτουν στα έργα τους.

Αφαιρετικά ή παραστατικά και με διαφορετικές τεχνικές, επικοινωνούν δίκαια, όπως η ανθρώπινη ελευθερία και ανεξαρτησία, συγκινούν, ανασύροντας στη μνήμη μας εικόνες του παρελθόντος, που η συνέχειά τους αναχαιτίστηκε από το μέλλον, ευαισθητοποιούν με την αγνότητα των παιδιών, αποτυπώνουν ή προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα για το μέλλον που διαγράφεται ή που, ίσως, τελικά, θέλουν κάποιοι να αποφασίζουν χωρίς εμάς. 

Λουκία Δραγάτση, Bidirectional. Μελάνι σε χαρτί.

Έργα από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα

«Τόσο ο τίτλος της έκθεσης, όσο και η ιδιοτυπία του χώρου, προαναγγέλλουν όλα όσα διαλαμβάνει η εικαστική τούτη διαμαρτυρία» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, ο ιστορικός τέχνης και ερευνητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Βαφειάδης. «Ενότητα διαμορφώνουν τα έργα εκείνα, που παραπέμπουν σε δομές του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού των μέσων του 20ού αιώνα. Εδώ, η κηλίδα ή οι κηλιδώσεις σχηματίζουν ρέουσες και απροσδιόριστες μορφές, των οποίων η “αντίστιξη” ηχεί στο συναίσθημα, καλώντας τον θεατή να αναλάβει παραστατική δράση.

Σε ανάλογο πεδίο, ενδημούν άλλα έργα, των οποίων η παραστατικότητα υποκρύπτεται κάτω από την επεξεργασμένη - με τρόπο δομικό - σύνθεση. Αντίθετα από τα προηγούμενα, τα εν λόγω έργα διαθέτουν ισχυρή χρωματοπυξίδα, με το χρώμα και την υλικότητά τους να αποτελούν το δομικό υλικό της σύνθεσης και της απόδοσης του χώρου.

Άλλη κατηγορία έργων ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον του Μεταμοντερνισμού και της Νεοπαραστατικότητας. Ασφαλώς, δεν είναι τυχαίο, που, στα μεταμοντέρνα τούτα έργα, το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα είναι κυρίαρχο και εναργές. Δεν είναι, επίσης, τυχαία η εμμονή στην αναγνωρισιμότητα και, από πλευράς τεχνικής, η έμφαση στην πλαστικότητα της γραμμής.

Αναστασία Γκινάκη, Χαμένος Παράδεισος. Ακρυλικά σε μουσαμά.

Μικρή συμμετοχή έχει άλλη ομάδα έργων με σαφή αναφορά τόσο στον Φοβικό Εξπρεσιονισμό του Henri Matisse, όσο και στον “ονειρικό” του Marc Chagall. Εδώ, ο συναισθηματισμός και το όνειρο, ως προσμονή κυρίως, προσλαμβάνεται ως αξία θετική. Η αλλοίωση των μορφών προσβλέπει στην αποδοχή μιας πραγμάτωσης, η οποία, μόνον μέσα από την “παραμόρφωση” και τη “διαστροφή” των πραγμάτων, μπορεί να αποκτηθεί.

Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Αναίρεση, Ελαιογραφία.

Ορισμένοι άλλοι καλλιτέχνες, εντός των ορίων του Συμβολισμού του 19ου αιώνα, αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ύπαρξη ως argumentum. Γι’ αυτό και οι τίτλοι των έργων αυτών αφορούν σε έννοιες ή καταστάσεις. Η ιστορημένη ανθρώπινη μορφή συγκεφαλαιώνει και διερμηνεύει το σύνολο της αντιφατικής πραγματικότητας. Είτε με τη γραμμή, είτε με το χρώμα, τα συμβολιστικά τούτα έργα κατορθώνουν να σηματοδοτήσουν πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης, ρευστές και αδιόρατες, αλλά οι οποίες θέτουν τον θεατή ενώπιον μιας αναπαλλοτρίωτης και υποχρεωτικής Μεταμόρφωσης».

Δημήτρης Πανταζής - Η υπόσχεση, λάδι σε καμβά (31x31cm).

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση, συμμετέχουν οι εικαστικοί: Μάγδα Αποστόλου, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Κατερίνα Bildjuga - Lemodeti, Μαίρη Γιαννακοπούλου - Χρήστου, Αναστασία Γκινάκη, Λουκία Δραγάτση, Κατερίνα Ε., Γωγώ Ιερομονάχου, Αγγέλα Καράλη, Βιργινία Κομνηνακίδου, Πένυ Κωνσταντίνου, Αγγελική Μπόμπορη, Βαγγέλης Μπόμπορης, Παναγιώτης Νέζης, Δημήτρης Πανταζής, Γιώργος Παπαδημητρίου, Σοφία Παπαδοπούλου, Γιώργος Φερέτος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Ηλιάνα Χρήστου, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος. 

Γιώργος Φερέτος, Αναμονή.

Πληροφορίες

Εικαστικός πολυχώρος The Loft: Καπνικαρέας 3 (είσοδος από Collage) - Αθήνα. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά: 12:00 - 23:00.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς