Ασφαλιστικό και προσφυγικό πιέζουν την κυβέρνηση

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 20:14
UPD:20:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με υποχωρήσεις απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες και επίσπευση της υλοποίησης των τεσσάρων hot spots σε αντίστοιχα ελληνικά νησιά επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφορτίσει την πίεση που υφίσταται εντός και εκτός συνόρων για ασφαλιστικό και προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Το πρωί της Τετάρτης στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου με εκπρόσωπους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων η κυβέρνηση επανήλθε με πρόταση για κλιμακωτές εκπτώσεις που θα ξεκινούν για τα χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 40% επί της ασφαλιστικής επιβάρυνσης και θα κλιμακώνονται μέχρι το 10% για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Στο μέτωπο των αγροτών όσοι βρίσκονται στα μπλόκα προσανατολίζονται σε σταδιακή αύξηση των ωρών αποκλεισμού των εθνικών οδών και των τελωνείων, ενώ την Πέμπτη θα λάβει χώρα ένα πρώτο crash test με τη «θερμή υποδοχή» που ετοιμάζουν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 για τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.

Την ίδια βέβαια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή αναμένει τις προτάσεις της Αθήνας για το ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016  το 2017 και το 2018 και να προχωρήσει η χώρα προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο, το προσφυγικό - μεταναστευτικό στη σημερινή του συνεδρίαση, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεση αξιολόγησης εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα, το Κολέγιο των Επιτρόπων έδωσε επί της ουσίας περιθώριο τριών μηνών στην Αθήνα για να εφαρμόσει τις «συστάσεις» για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων και τη βελτίωση της διαδικασίας ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ευθέως ότι θα υπάρξει αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, ακόμη και για δύο χρόνια, κάτι που θα σημάνει αυτόματο «σφράγισμα» των βόρειων συνόρων της χώρας.    

Μάλιστα στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ, θα επισκεφθούν την Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους για να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει την άφιξη προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Η υπόσχεση του κ. Μουζάλα είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα τέσσερα hot spots.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή