Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο Αλ. Τσίπρας

Αναφερόμενος στη ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε:«ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 19:13
UPD:20:31
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι χρειάζονται συνεχώς τεράστια ποσά για την καταβολή των συντάξεων και επικαλέστηκε μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2014.

A- A A+

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Παράλληλα τόνισε ότι οι αγρότες θα πάρουν σύνταξη της τάξης των 580 ευρώ από 200 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε καταστολή όπως εσείς ούτε στρεφόμαστε κατά κοινωνικών ομάδων. Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εκφράζω την έκπληξή μου γιατί βλέπω ότι για πρώτη φορά τους δίνεται από την αρχή η δυνατότητα να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται αυτήν την δυνατότητα. Αναρωτιέμαι γιατί, καθώς αν δεν υπάρξει διάλογος δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι «για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε στην προστασία τους, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τον Δεκέμβρη πληρώσαμε 2 δισ. στους αγρότες βάζοντας τάξη στις υποχρεώσεις προς αυτούς». «Κάποιοι προπαγανδίζουν ότι θεωρούμε φοροφυγάδες τους αγρότες. Υπάρχει πράγματι γκρίζα ζώνη, αλλά δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Έχουν να φοβηθούν οι μεσάζοντες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην αγροτική σύνταξη ο πρωθυπουργός είπε: «η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών σε δύο χρόνια θα πλήρωνε 1.065 ευρώ εισφορές αν δεν γίνει η μεταρρύθμιση, και εμείς θα τους επιβαρύνουμε 14,5 ευρώ το μήνα. Πράγματι είναι μία επιβάρυνση. Όμως θα πάρουν σχεδόν διπλάσια σύνταξη της τάξης των 580 ευρώ, και όχι 200 ευρώ». «Βεβαίως είναι επιβάρυνση, αλλά .έχει και αποτέλεσμα. Να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο ότι ήρθε ο Αρμαγεδώνας. Ο Αρμαγεδώνας ήρθε με την μείωση των συντάξεων επί πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Περιθώρια βελτίωσης της πρότασής μας υπάρχουν. Είμαστε ήδη σε διάλογο με κοινωνικές ομάδες, είμαστε ανοικτοί στην κριτική, αλλά με πραγματικά στοιχεία και όχι με ασύστολη παραπληροφόρηση», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε τις βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και αδύναμων ελευθέρων επαγγελματιών είναι δεδομένες και τις ανακοινώσαμε ήδη:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

 

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

 

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

 

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

 

Αναφερόμενος στη ΝΔ ο πρωθυπουργός τόνισε: «ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος. Έχετε μία νεοφιλελεύθερη αφήγηση. Άκουσα τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για μας η αναδιανομή είναι θέμα κοινωνικής σύγκλισης και δικαιοσύνης. Αυτές είναι οι ιδεολογικές διαφορές μας, παρά το ότι αναγνωρίζω ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι όλων όσων ανήκουν στον συντηρητικό χώρο».

Υπενθύμισε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι τον Σεπτέμβριο πριν τις εκλογές ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης δήλωνε «πως όποιος και να είναι στη θέση του υπουργού Εργασίας δεν θα έχει παρά να πετσοκόψει τις συντάξεις και ότι «η σωτηρία θα προέλθει από μείωση των συντάξεων στα 900 ευρώ». Αυτά θα κάνατε εσείς. Εμείς καταθέτουμε εντελώς διαφορετική πρόταση».

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την αντιπολίτευση: «εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, που λεηλατήσατε τα Ταμεία, που δημιουργήσατε τις μαύρες τρύπες, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε θα είχατε και κάποια πρόταση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά υπάρχει. Θα στηρίξετε την συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ όμηροι μίας ιδεοληψίας που οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων; Θα έχουμε νέες περικοπές συντάξεων; Αυτό είναι το ερώτημα. Εμείς καταθέσαμε πρόταση που δεν προβλέπει περικοπή υφισταμένων συντάξεων».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Το προτεινόμενο σύστημα είναι απλό και μειώνει τα διαχειριστικά κόστη. Η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των πόρων. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να υπολογίσει το ύψος της σύνταξής του. Θα υπάρχει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης και προσωπική διαφορά ώστε κανείς συνταξιούχος να μην εισπράττει λιγότερα απ’ όσα λαμβάνει σήμερα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και ρώτησε την ΝΔ: «θέλετε ένα βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με ενιαία κριτήρια, που εγγυάται τον κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα της σύνταξης; Ή προτιμάτε τον παλαιό χαρακτήρα της σύνταξης και μία νέα περικοπή;».

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή