του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στην ύστατη προσπάθεια να λειάνει τις κοινωνικές αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων και ελεύθερων επαγγελματιών προχωρά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα προτείνει πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες εντός της οποίας τα μεν δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια το 17%. Παράλληλα, για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης» ώστε να μην προκύπτει υπέρογκη αύξηση των εισφορών τους.
Πάντως, στη διάρκεια μιάμισης ώρας συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων ή πολύ περισσότερο κάποια συμφωνία.
Όπως είπε ο κ. Βλασταράκος, εξερχόμενος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναδεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%. Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά «η κατανόηση από την επίλυση απέχουν πολύ» για αυτό οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «για να βοηθήσουμε και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πλήρως αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο».
Εντός της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν οι νέοι και οι πιο «αδύναμοι» επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες. «Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα πως «όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική».