Γαλλοβρετανικός συμβιβασμός για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 14:41
UPD:15:47
A- A A+

Σε συμβιβασμό για το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Αγκυρα κατέληξαν η βρετανική προεδρία και η Γαλλία, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Τουρκία μία αναγνώριση της Κύπρου πριν από την ένταξή της στην Ε.Ε., μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Λευκωσία δεν έχει συμφωνήσει με τη συμβιβαστική πρόταση «αντιδήλωσης»»

Σύμφωνα με το συμβιβαστικό κείμενο στο οποίο κατέληξαν Βρετανοί και Γάλλοι, ζητείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου και πριν την ενταξή της στην Ε.Ε..

«Μεταξύ των Βρετανών και ων Γάλλων βρέθηκε ο συμβιβασμός, αλλά το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί σε ό,τι αφορά άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκ των οποίων και η Κύπρος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ίδια διπλωματική πηγή.

«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαν-Μπατίστ Ματέι, χωρίς να επιβεβαιώσει αν υπάρχει ένας τέτοιος συμβιβασμός μεταξύ του Παρισιού και του Λονδίνου.

«Συνεχίζουμε φυσικά τις επαφές μας και τις συζητήσεις μας με τη βρετανική προεδρία και με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων μας», πρόσθεσε ο Ματέι υπογραμμίζοντας πως «το COREPER (η επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών) θα εξετάσει και πάλι αυτό το θέμα μέσα στην εβδομάδα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή