Παρίσι: Η «αντιδήλωση»θα πρέπει να έχει συνέχεια

Αξιολόγηση της προόδου τηςΤουρκίας όσον αφορά την αναγνώριση της Κύπρου το 2006
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 16:15
A- A A+

Η Γαλλία επιθυμεί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητήσει από την Τουρκία να κάνει κάποια πρόοδο όσον αφορά την αναγνώριση της Κύπρου, ως μέρος των ενταξιακών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου, Ντενί Σιμονό διευκρίνισε πως η αναγνώριση της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών Τουρκίας – Ε.Ε..

Όπως είπε, η δήλωση που ετοιμάζουν οι «25», με την οποία ζητείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να έχει συνέχεια το 2006. «Επιμένουμε να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ραντεβού το 2006, να μην έχουμε μια δήλωση που να μένει στην αοριστία και να δοθεί συνέχεια στη δήλωση αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Quai d’ Orsay.

Η ρήτρα για το εν λόγω ραντεβού, σημαίνει ότι η πρόοδος της Τουρκίας προς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αξιολογηθεί μέσα στο 2006, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κ. Σιμονό.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στις 3 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος απάντησε μονολεκτικά «όχι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή