Το Νταβός αλλιώς

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 13:36
UPD:13:37
EPA/LAURENT GILLIERON

Τρεις μέρες στο Νταβός του 2016 θα φύγουν σφαίρα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα δώσουν αέρα στην ελληνική μπρατσέρα.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Διαβάζω ότι αναζητείται φως στο Νταβός και δεν μπορώ παρά να διακρίνω την ειρωνεία. Παρεκτός αν εννοούν τη χολιγουντιανή λάμψη του υποψήφιου για Οσκαρ Λεονάρντο Ντι Κάπριο ή του «συνήθους υπόπτου» σε συνάξεις της παγκόσμιας ελίτ Μπόνο.

Με πόνο ή παράπονο έχει συνδεθεί στα καθ’ ημάς το χειμερινό ελβετικό θέρετρο. Το 1988 στο οικονομικό φόρουμ ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε, μαζί με τον Τουργκούτ Οζάλ, τη συμφωνία του «μη πολέμου» με την Τουρκία, για να διακηρύξει έξι μήνες μετά το «mea culpa» στην ελληνική Βουλή.

Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μία δυσάρεστη εμπειρία στο Νταβός κι όλα γύρισαν αλλιώς. Προς το Καστελόριζο και το πρώτο μνημόνιο.

Ενδιαμέσως, στο Νταβός του 1992, η ελληνική πλευρά «ψαχνόταν» ως προς τη στρατηγική της απέναντι στο νεοσύστατο κράτος ΠΓΔΜ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθόταν στο δείπνο με τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Στόγιαν Αντοφ, στενό συνεργάτη του Κίρο Γκλιγκόροφ, η κυβερνητική αντιπροσωπεία συζητούσε, όμως, την κόντρα που σιγόκαιγε μεταξύ Σαμαρά - πρωθυπουργού, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Μια συμφωνία που θάφτηκε στο χιόνι.

Ασπρη μέρα από το Νταβός μοιάζει ανέκδοτο απλώς. Είναι στοιχειωμένο το «Μαγικό Βουνό» ή οι γκρίζες ζώνες είναι μέρος του φωτός;

Πώς το λέει ο Τόμας Μαν; «Ο αφηγητής δεν θα ξεμπερδέψει στο άψε-σβήσε... Το καλύτερο είναι να μην του είναι ξεκάθαρο από πριν πόσος γήινος χρόνος θα περάσει ενόσω τον κρατά σαγηνεμένο το Μαγικό Βουνό... Εχουν έναν τρόπο εδώ να διαχειρίζονται τον ανθρώπινο χρόνο - είναι απίστευτο. Γι’ αυτούς τρεις βδομάδες είναι σαν μια μέρα...».

Τρεις μέρες στο Νταβός του 2016 θα φύγουν σφαίρα, αλλά είναι αμφίβολο αν θα δώσουν αέρα στην ελληνική μπρατσέρα. «Αυτός ο άγριος χορός στον οποίο άφησες να σε τραβήξουν θα κρατήσει ακόμη κάμποσα αμαρτωλά χρονάκια και δεν θα βάζαμε μεγάλο στοίχημα πως θα γλιτώσεις. Ειλικρινά, αφήνουμε το ζήτημα ανοιχτό...»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή