Παρίσι: «Η Λευκωσία να δεχθεί το κείμενο της αντιδήλωσης»

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 12:45
A- A A+

«Η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από τη Λευκωσία να δεχθεί το κείμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαικής Ένωσης προς τη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό δηλώνει ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία, Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολιτης».

Το νέο προσχέδιο αντιδήλωσης των «25» τίθεται σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ε.Ε. (COREPER) αφού κοινοποιήθηκε χθες από τη βρετανική προεδρία στα κράτη μέλη.

Στη συνέντευξή του, ο γάλλος διπλωμάτης υποστηρίζει πως το τελευταίο κείμενο της αντιδήλωσης που θα συζητηθεί στην COREPER, είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός

Όπως σημειώνει, η Λευκωσία πρέπει να εμπιστευθεί την Ευρωπαική Ένωση, «διαφορετικά δεν έχει λόγο να είναι μέλος της λέσχης», ενώ επισημαίνει πως η αντιδήλωση δεν είναι κυπριακό έγγραφο, αλλά ευρωπαικό. Είναι πολιτική διακήρυξη και όχι ασφαλιστήριο με ρήτρες και κυρώσεις.

Επιπλέον, ο Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν αναφέρει πως η Γαλλία διαβουλεύθηκε με όλους τους εταίρους και με την Κύπρο και την Ελλάδα, τον περασμένο Αύγουστο και «η διαπίστωση ήταν ότι και η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούσαν, διακαώς, την έναρξη των ενταξιακών της ¶γκυρας».

Τέλος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο γάλλος διπλωμάτης, «δεν μπορούσαμε εμείς να είμαστε πιο Κύπριοι από τους Κυπρίους».

Εν τω μεταξύ αμφιβολίες για το κατά πόσο το προσχέδιο αντιδήλωσης των «25» θα είναι το τελικό κείμενο, εξέφρασε ο κύπριος υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας εξέφρασε την άποψη πως το κείμενο δεν θα έχει τη μορφή «take it or leave it» εγγράφου.

«Με την αντιδήλωση επιχειρείται ένας εμπαιγμός, που δε μπορεί να γίνει αποδεκτός». υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η διασύνδεση της αναγνώρισης της Κύπρου με την ένταξη της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και προκλητική, προσθέτοντας πως δεν κατοχυρώνονται στοιχειώδη αιτήματα της Κύπρου, που έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να διαμηνύσει πως η αντιδήλωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και -συνεπώς- η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή