Ζωγραφικά αχνάρια στον «Δρόμο του Μεταξιού»

Έκθεση του Σύριου εικαστικού Jamal, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 09:05
A- A A+

Η εμβληματική εμπορική οδός, που συνέδεε, επί αιώνες, την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας δουλειάς του πολυβραβευμένου Σύριου ζωγράφου Jamal, με τίτλο «Ο Δρόμος του Μεταξιού».

Η έκθεση παρουσιάζεται από το Μουσείο Μπενάκη, στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, έως τις 14 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνει 15 ζωγραφικά έργα, που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν - εκτός από το ακριβό εμπόρευμα - το βάρος της ελπίδας ότι ο αντίξοος δρόμος και οι καιροί μπορούν να νικηθούν.

Το παρελθόν ενός περίκλειστου κόσμου

Ο Jamal προσεγγίζει τον απροσπέλαστο κόσμο της Κίνας με ευαισθησία και προσοχή. Στα έργα του, ξεδιπλώνεται το παρελθόν ενός περίκλειστου κόσμου, του οποίου το σύμπαν και τα όρια αναδιατάσσει ο Δρόμος του Μεταξιού. Αραβικά άλογα, διατρέχουν τις ερήμους, μοτίβο του καλλιτέχνη που επανέρχεται σε όλη την εικαστική του διαδρομή: ένας φόρος τιμής στους συντρόφους του ανθρώπου και στη συμβολή τους στην αλλαγή του κόσμου.

Αυτό το σύμπαν μας συστήνει ο Jamal, σε τόνους βιολετί και μπλε, σε κόκκινους και στο κίτρινο της ερήμου, πριν ο δρόμος εγκαταλειφθεί τον 15ο αιώνα, πριν αναζητηθούν νέες διαδρομές, πριν ανακαλυφθεί ο Νέος Κόσμος.

Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο, εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης: Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12 - Κεραμεικός, τηλ.: 210 3251311. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη έως Κυριακή: 9.00 - 17.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς