Σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων συμφώνησαν επιστημονικοί φορείς και Γ. Κατρούγκαλος

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 15:20
UPD:16:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δήλωση του μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

A- A A+

Στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα αναλάβει σε τρεις ημέρες να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του ασφαλιστικού των επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων συμφώνησαν οι εκπρόσωποι δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών επιστημονικών φορέων και φορείς του υπουργείου Οικονομικών θα συνεδριάσει υπό την προεδρεία του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας τη Δευτέρα.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε δήλωση του μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

«Η σκέψη που έχουμε είναι αθροίσουμε τη φορολογική και την ασφαλιστική επιβάρυνση ώστε να μην καταλήγει ένα δίκαιο σύστημα σε αποτελέσματα που σε ορισμένες περιπτώσεις να μην είναι δίκαια. Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κοινωνία πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

ΕΡΤ1

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει η θέληση η αθροιστική επιβάρυνση η ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος να είναι ανάλογη με το εισόδημα, αλλά να μην καταλήγει δημευτική.

«Υπολογίζουμε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα και των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις. Εφόσον λοιπόν ελαφραίνουμε τις φτωχές και τις αδύναμες κατηγορίες πρέπει να βρούμε έναν τρόπο αναπλήρωσης των χρημάτων αυτών. Πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτή η αθροιστική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση να φτάσει σε δημευτικά επίπεδα, γιατί άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, να δίνει πιο πολλά αυτός που έχει απέναντι σε αυτόν που δεν έχει τίποτα, αλλά να μη φτάνει αυτή η επιβάρυνση να είναι εξοντωτική» σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος στόχος του νομοσχεδίου είναι η ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού και οι δίκαιοι κανόνες ίσοι για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών.

Οι επιστημονικοί φορείς, αντιδρώντας στην αύξηση των εισφορών τους, θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 12.00 συλλαλητήριο, με σημείο συγκέντρωσης τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγους της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, και πορεία με σταθμό στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή