Ώρα Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της αξιολόγησης

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 10:38
UPD:10:52
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

O Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει στο Βερολίνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το «εύκολο» μέρος της περιοδείας του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ολοκληρώθηκε χθες αφού σήμερα θα δει στο Βερολίνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με κύριο θέμα συζήτησης την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο ασφαλιστικό η αξιολόγηση ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η πλευρά των θεσμών δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της απέναντι στο σχετικό νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστική και η σιγή ιχθύος που τηρούν για το θέμα τόσο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος όσο και ο ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι εδώ και ημέρες είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους τους και τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του παρέδωσε στους ομολόγους του δύο έγγραφα 15 σελίδων με όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υιοθέτησε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, θα έχει στις αποσκευές του και τη δήλωση - παρέμβαση του Αμερικανού ομολόγου του Τζακ Λιού ο οποίος, όχι τυχαία προφανώς, έσπευσε να γνωστοποιήσει την πάγια θέση του αμερικανικού παράγοντα για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η χθεσινή μάλιστα συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Γερουν Ντέισλεμπλουμ διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί για το Παρίσι προκειμένου να λάβει μέρος στη διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διήμερο. Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει επαφές με τους ομολόγους του από Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, ενώ θα συναντηθεί και με τον διευθυντή Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων του ΟΟΣΑ Στέφανο Σκαρπέτα.

Πριν από την αναχώρησή του πάντως αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο των διορθωτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο ν/σ για το ασφαλιστικό.

Στο εσωτερικό κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπουν στο «χορό» των κινητοποιήσεων δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, αγρότες, επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα τρένα και τον προαστιακό, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ και άλλοι κλάδοι.

Στις 17:00 θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την κατάθεσή του ν/σ για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει αύριο σε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Το θέμα, όπως είναι φυσικό, είναι ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή