Ασφαλιστικό: Κρίνει τις αντοχές της κυβέρνησης και τις προθέσεις των δανειστών

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 19:42
UPD:19:47
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε πεδίο εντός του οποίου θα κριθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016 αφενός οι αντοχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αφετέρου οι πραγματικές προθέσεις ετέρων και δανειστών γύρω από την ελληνική κρίση χρέους εξελίσσεται η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος που συμφωνήθηκε στις 13 του περασμένου Ιουλίου.

Εν αναμονή των θέσεων των θεσμών για το σχέδιο Κατρούγκαλου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, στελέχη της κυβέρνησης τα οποία θεωρούν ότι στο εσωτερικό μέτωπο τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ότι τα περιμένανε, διατυπώνουν φόβους ότι συγκεκριμένοι κύκλοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο «θα κρυφτούν πίσω από τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, ώστε να καθυστερήσουν την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Ειδικά τώρα, λένε, που υφίστανται πίεση στο εσωτερικό τους από το προσφυγικό - μεταναστευτικό.

Γι' αυτό και οι προχθεσινές δηλώσεις Ντέισελμπλουμ ήχησαν σαν καμπάνα στα στελέχη του Μαξίμου και ανάγκασαν στη γνωστή διαρροή για «γνωστή στάση που κρατούν συγκεκριμένοι κύκλοι της Ευρώπης, που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις».

Επί του παρόντος η κυβέρνηση, περνώντας στην αντεπίθεση, έχει καταφέρει στο εσωτερικό μέτωπο να μετριάσει τις εντυπώσεις από μία πραγματικά «δύσκολη», ειδικά για τους σημερινούς εργαζόμενους, αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Ουδείς όμως γνωρίζει τι θα συμβεί αν η πλευρά των δανειστών επανέλθει με αιτήματα για νέες περικοπές, ειδικά στις καταβαλλόμενες συντάξεις και άλλα αιτήματα που τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης σήμερα θεωρούν «μαξιμαλιστικά», αύριο όμως δεν αποκλείεται να κλιθούν να υιοθετήσουν.

Σε αυτήν την περίπτωση το Μαξίμου κρατά «ζεστό» το θέμα της «εθνικής συνεννόησης» και φυσικά ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας άλλοτε με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, άλλοτε με το Ποτάμι, άλλοτε με την καραμανλική Ν.Δ., ενώ εύχεται, όπως έπραξε εσχάτως ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, το ΠΑΣΟΚ να διδαχθεί από το παράδειγμα του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος που συνεργάστηκε με την αριστερά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή