Διαπραγματευτικό déjà vu με αφορμή το ασφαλιστικό

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 06:28
UPD:08:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (φωτ. αρχείου)  ετοιμάζουν βαλίτσες αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο (ενδεχομένως και σε Παρίσι και Ρώμη) προκειμένου να έχουν συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μέρες του περασμένου Ιουνίου αρχίζει να θυμίζει η εν εξελίξει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με βασικό διακύβευμα την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Την ώρα που η πλευρά των δανειστών έχει από χθες στα χέρια της την κυβερνητική πρόταση, στον διεθνή Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα (Forbes, Guardian, FAZ, Telegraph) τα οποία μιλούν για επερχόμενη σύγκρουση με αφορμή το ασφαλιστικό, επαναφέροντας σενάρια για Grexit. Σε κάποια μάλιστα εξ αυτών παρουσιάζεται ως η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από τη βαθιά ύφεση και λιτότητα.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα στις 18 Ιανουαρίου με εντεκαμελή αποστολή, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, για την «τελική αναμέτρηση», όπως λένε οι πληροφορίες. Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά εμπειρία στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ «αναμένεται να έρθει με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα» και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, ενώ και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί «δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις θέσεις του Ταμείου».

Βασικά αγκάθια μεταξύ της κυβερνητικής πρότασης και των δανειστών αναμένεται να είναι τόσο τα ποσοστά αναπλήρωσης, όσο και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να προστατευτούν οι επικουρικές συντάξεις.

Την ίδια ώρα οι Γ. Κατρούγκαλος καιΕυκλ.Τσακαλώτος ετοιμάζουν βαλίτσες αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο (ενδεχομένως και σε Παρίσι και Ρώμη) προκειμένου να έχουν συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Μαξίμου με τις ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒEΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ) ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προγραμματίζει να συναντηθεί στις 19 Ιανουαρίου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην Φραγκφούρτη, όπου θα μεταβεί από το Βερολίνο αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή