Γ. Κατρούγκαλος: Στόχος να μην μειωθούν ούτε οι επικουρικές

«Ενιαίοι κανόνες και εθνική σύνταξη οι βασικές καινοτομίες»
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 21:53
UPD:05/01/2016 00:48
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν γίνεται να κάνουν τους φίλους των συνταξιούχων αυτοί που έκαναν 12 μειώσεις στις συντάξεις» (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ δήλωσε ότι ταυτίζεται σε αυτή τη μάχη, με τον τρόπο που μπορεί, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις, επεσήμανε ότι το σχέδιο είναι να μην μειωθούν ούτε εκείνες, βασιζόμενες στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς», ο οποίος, όπως είπε, είναι εγγυημένος και μετά το 2018.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ, ανέφερε οι δύο βασικές καινοτομίες της μεταρρύθμισης, θα είναι πρώτον ότι θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και δεύτερον ότι καθιερώνεται η εθνική σύνταξη που δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από τη φορολογία.

Πρόσθεσε δε ότι πάνω η εθνική σύνταξη αποτελεί βάση και ότι θα τη δικαιούνται και ασφαλισμένοι που δεν είχαν σταθερή εργασία ακόμη και αν εργάστηκαν για 15 χρόνια, ενώ τη χαρακτήρισε καλύτερη και δικαιότερη από το ΕΚΑΣ.

«Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι' αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εργασίας.

Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% για τους εργαζομένους.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά.

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ - θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο».

Όπως είπε, οι δανειστές δεν έχουν ενιαία στάση και αποκάλυψε ότι ορισμένοι από αυτούς «βλέπουν» το συνταξιοδοτικό σαν να είναι ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιθυμούσαν να μεταθέσουν το βάρος στις επόμενες γενιές ενώ ανέφερε ότι οι εισφορές θα γίνονται από όλους, ανάλογα με το εισόδημα.

Τόνισε δε ότι είναι εγγυημένες από το κράτος οι νέες συντάξεις, ενώ έκανε λόγο για πλήρως κοστολογημένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν γίνεται να κάνουν τους φίλους των συνταξιούχων αυτοί που έκαναν 12 μειώσεις στις συντάξεις». «Δεν μπορούν οι κανίβαλοι να μας κάνουν τους τιμητές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ενιαία κριτήρια θα φέρουν και ταχύτερες συντάξεις, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους του «παλαιού κομματικού συστήματος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή