του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έφτασε ποτέ σε κάποιους στην καγκελαρία», σχολίαζε σκωπτικά χθες κυβερνητικό στέλεχος κληθείς να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Βέμπερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.
Ο συνονόματος του Μαχ Βέμπερ -που έγραψε το μνημειώδες έργο «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού», Μάνφρεντ Βέμπερ αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, δεν είναι πρώτη φορά που «επιτίθεται» στην Ελλάδα.
Μόλις πέρυσι τον Απρίλιο, όταν η διαπραγμάτευση βρισκόταν στο απόγειό της, με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Standard, είχε χαρακτηρίσει «ρεαλιστική επιλογή» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. και ομοτράπεζό του στο ΕΛΚ Αντώνη Σαμαρά.
Τότε είχε αντιδράσει ο Γιάννης Μιχελάκης, τώρα ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις νέες δηλώσεις του Βαυαρού πολιτικού, ενώ η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθύμισε στον κ. Βεμπερ ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αποβληθεί από τη Συνθήκη Σένγκεν».
Από κοντά στον κ. Βέμπερ, η οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) επικρίνει για μία ακόμη φορά την Ελλάδα για έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου καθώς και για ελλιπή εφαρμογή όσων έχει συμφωνήσει με τους δανειστές. Ο γ.γ. του ισχυρού Οικονομικού Συμβουλίου του CDU, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, με δηλώσεις του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, κατηγόρησε την Αθήνα ότι συνεχίζει να μην τηρεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU, ελεγχόμενο πλήρως από τον κ. Σόιμπλε, σημειώνει ότι «οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμπεφωνημένων οδηγούν στην άποψη ότι προσωρινή έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση».
Οι νέες αυτές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ήρθαν να προστεθούν στην προ ημερών δήλωση Σόιμπλε στη Bild, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες του Δουβλίνου, καθώς δεν συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες με τον ορθό τρόπο σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου. Η κυβέρνηση έσπευσε να του υπενθυμίσει ότι «η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από πέντε χρόνια συνεχούς λιτότητας» και ότι «έχει αποδείξει διεθνώς το μεγαλείο ανθρωπισμού της προς τους πρόσφυγες περισσότερο από κάθε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε».
Το Μαξίμου στην παρούσα φάση και εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κρατά χαμηλούς τόνους. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό από ατού -που προσπάθησε ανεπιτυχώς είναι αλήθεια να χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας για να χαλαρώσει τη «θηλιά» των θεσμών- εξελίσσεται σε μπούμερανγκ.
Η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τους «σκληρούς» της Μπούντεσταγκ εκτός από οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά υποκινείται και από αμιγώς πολιτικά κίνητρα.
Ο γερμανικός οικονομικός ορθολογισμός δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την «επανάσταση» κατά της λιτότητας των χωρών του Νότου, με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και παρά την πλήρη συνθηκολόγηση του τελευταίου στις 12 του Ιουλίου, θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να κρατά ζεστό ένα ελληνικό …exit.
Στη Γερμανία δεν είναι τόσο ότι επιθυμούν μια μικρή και κλειστή Ευρώπη –άλλωστε σε αυτό το ενδεχόμενο είναι κάθετα αντίθετοι οι Γερμανοί βιομήχανοι- όσο ότι θέλουν να τραβούν τα λουριά κατά το δοκούν.