Κ. Καραμανλής: «Προς το συμφέρον όλων ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας»

Συνάντηση σήμερα με Ζακ Σιράκ και Ντομινίκ ντε Βιλπέν
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 11:32
A- A A+

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να διαπραγματευτεί μια "ειδική σχέση" με την Τουρκία», επισημαίνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Η Ε.Ε. αναγνώρισε την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα το 1999 χωρίς να διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις αυτού του τύπου. Ο διάλογος είναι θεμιτός αλλά δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το παρελθόν. Η Ε.Ε. πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία της», τονίζει στη συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα ήταν μήπως δίκαιο ή ακόμη και έντιμο να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς αυτό που της προτείναμε πριν από έξι χρόνια;» διερωτάται ο έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας είναι «προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα της Ελλάδας».

Επιπρόσθετα κ. Καραμανλής υπενθυμίζει ότι κάθε εμπόδιο που δημιουργεί η Τουρκία σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου θα αποτελούσε πρόβλημα για τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

Το μεσημέρι ο κ. Καραμανλής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Στις έξι το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι ελληνογαλλικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ε.Ε., στο Κυπριακό και τα Βαλκάνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή