Καραμανλής: Η Ελλάδα έτοιμη να δεσμευθεί στην Ευρώπη της άμυνας

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 16:46
A- A A+

Με τίτλο «Καραμανλής: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεσμευθεί στην Ευρώπη της άμυνας» η μεγάλης κυκλοφορίας γαλλική εφημερίδα Le Figaro, δημοσιεύει σχεδόν ολοσέλιδη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, που έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ. Μετά το γεύμα εργασίας που ακολουθεί, ο κ. Καραμανλής θα έχει στις 18:00 συνομιλίες με τον ομόλογό του, Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη τονίζει ότι η Ελλάδα πάντοτε ενδιαφερόταν για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας.

«Οταν προσχωρήσαμε -λέει- στην Ε.Ε., δεν ήταν μόνο για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους, αλλά γιατί διαισθανόμαστε ότι στην Ε.Ε. υπήρχε ένα ενδιαφέρον για θέματα ασφαλείας. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια». «Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή "ενισχυμένες συνεργασίες" παρόμοιες με αυτές της νομισματικής ένωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η άμυνα είναι ένας τομέας που αυτό είναι εφικτό.

Σε άλλα ερωτήματα κατά πόσο οι θέσεις αυτές υπέρ μιάς Ευρώπης της άμυνας, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και κατά πόσο είναι αντιφατική η επιλογή της Ελλάδας να προτιμήσει τα αμερικανικά F16, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Τίποτα δεν αλλάζει στη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Η διατλαντική συνεργασία είναι για μας η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία».

Για το αν η Ελλάδα σκέπτεται σε μελλοντική παραγγελία να προτιμήσει τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός είπε «Η ευρωπαϊκή επιλογή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα εξεταστεί».

Για τα ευρωτουρκικά τονίζει ότι «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει πίσω και να διαπραγματευτεί μια "ειδική σχέση" με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας είναι «προς το συμφέρον όλων». «Η Ε.Ε. οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της. Θα ήταν δίκαιο ή τουλάχιστον ειλικρινές να πούμε στην Τουρκία ότι αυτό που της προτείνουμε σήμερα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που της προτείναμε εδώ και 6 χρόνια; Κανείς δεν γνωρίζει ποιά θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών που προβλέπονται μακρές και δύσκολες».

Αναγνώρισε στη συνέχεια οτι η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, καθότι η «υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεπάγεται την εφαρμογή του». Στην περίπτωση που δεν εφαρμοσθεί, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «κάθε εμπόδιο που θα δημιουργεί η Τουρκία στο δρόμο της αναγνώρισης της Κύπρου θα αποτελεί ένα πρόβλημα για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή