Μία αξιολόγηση, τρεις στόχοι

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 07:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο εντεκάλογος που παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είναι ενδεικτικός των δυσκολιών. Εμπεριέχει ασφαλιστικό, φορολογικό των αγροτών και των υπολοίπων, την πώληση των «κόκκινων» δανείων κ.λπ.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Το επόμενο ορόσημο για την κυβέρνηση και για τη χώρα είναι η 1η αξιολόγηση, που είναι μεν προγραμματισμένη να ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, αλλά, όπως συμβαίνει στην τελευταία πενταετία, ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί.

Τα διακυβεύματα της επικείμενης διαπραγμάτευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η ολοκλήρωσή της είναι συνδεδεμένη με την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία, με την έναρξη των διαδικασιών απομείωσης του δημοσίου χρέους, αλλά και με το στοίχημα των αγορών. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν θα είναι περίπατος για την κυβέρνηση.

Ο εντεκάλογος που παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είναι ενδεικτικός των δυσκολιών. Εμπεριέχει ασφαλιστικό, φορολογικό των αγροτών και των υπολοίπων, την πώληση των «κόκκινων» δανείων κ.λπ.

Ειδικά στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τετραγωνίσει τον κύκλο για να καταφέρει να μειώσει το 2016 τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ χωρίς να θίξει τις κύριες συντάξεις.

Σημειώνεται πάντως πως ο ορισμός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της μη περαιτέρω μείωσης των βασικών συντάξεων ως κόκκινης γραμμής αφήνει εκτός τις επικουρικές, οι οποίες πιθανότατα θα υποστούν «κούρεμα».

Γενικότερα, παρά τις διαβεβαιώσεις, το ασφαλιστικό θα είναι μια επώδυνη διαδικασία για την κυβέρνηση, που θα δοκιμάσει τις κοινοβουλευτικές αντοχές της. Το ίδιο και οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το φορολογικό.

Προκειμένου να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα προβάλλεται ως αντίβαρο η προοπτική της διαπραγμάτευσης για το χρέος και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Στο «καυτό» πρώτο δίμηνο του 2016 επικεντρώνεται και ανάλυση της Standard & Poor’s, με τον αναλυτή Φρανκ Τζιλ να σημειώνει πως η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα μαζί με ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνει την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους.

Επισημαίνει δε πως, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη από τις δόσεις του μηχανισμού στήριξης, μια αστοχία στη διαπραγμάτευση ίσως επαναφέρει το σενάριο χρεοκοπίας, που, αν και είναι λιγότερο πιθανό σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, «εξακολουθεί να αποτελεί μια πιθανότητα».

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η συγκεκριμένη προοπτική δεν είναι από τα πιθανά σενάρια. Ωστόσο, το γεγονός ότι απασχολεί έναν οίκο αξιολόγησης από αυτούς που καλώς ή κακώς καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας δεν είναι θετικό σημάδι. Οταν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα χρεοκοπίας, δύσκολα προχωρούν σε αναβάθμιση.

Είναι προφανές πως μια επιτυχής πρώτη αξιολόγηση, με τις δυσκολίες που έχει, θα δώσει και μήνυμα στις αγορές. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή