Στο κέντρο του Ραμάντι ο στρατός του Ιράκ, απωθώντας το Ισλαμικό Κράτος

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 13:04
UPD:13:31
REUTERS/STRINGER/IRAQ

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εισήλθαν την Τρίτη στο κέντρο της πόλης Ραμάντι, η οποία από τον Μάιο του 2015 βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

«Εισήλθαμε στο κέντρο του Ραμάντι από διάφορα μέτωπα και αρχίσαμε να εκκαθαρίζουμε τις κατοικημένες συνοικίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ιρακινών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, Σαμπάχ Αλ Νομάνε.

«Η πόλη θα εκκαθαριστεί πλήρως τις προσεχείς 72 ώρες», πρόσθεσε.

Το Ραμάντι, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης και πρωτεύουσα της τεράστιας επαρχίας Αλ Άνμπαρ, κατελήφθη τον Μάιο του 2015 από το Ι.Κ., καταφέροντας μια ταπεινωτική ήττα για τον στρατό.

Ο υπουργός Άμυνας Χάλεντ Αλ Ομπάιντι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι οι ιρακινές δυνάμεις, με τη συνδρομή αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού, θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Αλ Νομάνε διευκρίνισε ότι οι ιρακινές δυνάμεις είχαν φθάσει στις συνοικίες Αλ Μπικρ και Αλ Ράμελ, χωρίς να συναντήσουν μεγάλη αντίσταση, εκτός από ελεύθερους σκοπευτές και καμικάζι. «Είναι μια τακτική που αναμενόταν από το Ι.Κ.», είπε.

«Λιγότερο από ένα χιλιόμετρο χωρίζει τις δυνάμεις μας από το κυβερνητικό κτηριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή Αλ Χουζ, στο κέντρο της πόλης», δήλωσε άλλος αξιωματικός των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων. «Μάχες με όλους τους τύπους του στρατού διεξάγονται με μαχητές του Ι.Κ. στην περιοχή», σύμφωνα με τον ίδιον.

Οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στην κυβέρνηση κατάφεραν πριν από 15 ημέρες να ανακτήσουν τη συνοικία Ταμίμ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ραμάντι, πόλης η οποία εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη, στο μέσο εύφορης κοιλάδας.

Η επίθεση αποτελεί σημαντική πρόοδο στη δύσκολη ανακατάληψη τεράστιων περιοχών που είχαν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή